Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Här ligger Sveriges största pianoverkstad

Sveriges största pianoverkstad ligger i Nora. Så häng med bröderna Lind in i flyglars och pianons förtrollande värld.

Annons
Hammarslipning. Alla fyra bröderna Lind är pianotekniker, och Toralf visar hur det går till att slipa hamrarna som slår på pianots strängar, ett precisionsarbete med känsla.

”Är den inte ute på fredag går den i kontainern”.

Så sa vaktmästaren vid Rålambshovsskolan i Stockholm om den 211 centimeter långa Malmsjöflygeln.

– Som tur var hade vi bilen i närheten så vi åkte och hämtade flygeln, berättar Runepär som tillsammans med sina bröder Sten, Toralf och Jon-Anders Lind driver Pianocenter Scandinavia med utställningslokal och butik i Sundbyberg och pianoverkstad i Nora – landets största.

Nu står den vackra flygeln högblank i Nora, helrenoverad in i minsta detalj.

– Vi klippte av strängarna, lyfte ramen som väger 200 kilo, lagade resonansbotten, satt nya filtar, strängar, hammare, alla slitdelar och mekanikdelar är nya, förklarar Runepär medan Toralf tar ton och spelar några medryckande melodier.

En flygel består av 12 000 delar, ett piano av 6 000, berättar de.

Bröderna Lind brinner för pianon och flyglar och har räddat många instrument till eftervärlden från ett annars betydligt dystrare öde. Alla fyra är pianotekniker och Sten dessutom expert på kyrkorglar.

– Vi har fötts in i branschen. Jag har jobbat i branschen i 35 år, och redan som tio-tolvåringar fick vi dunka in stämskruvar i pianon, berättar Runepär.

Deras pappa Lennart Lind drev nämligen Linds musik och musikladan i Lillån i Örebro, renoverade och sålde pianon, flyglar, dragspel, kunde fransk polering och var dessutom duktig dragspelare. Senare tog hans söner över och drev det vidare.

Att de nu hamnat i Nora med lager och verkstad beror på flera kopplingar. Toralf bor i Nora och Runepär har ett äldre torpställe, Hammarboda, i Kilsbergen inte långt från Nora.

– Vi gillar den här trakten och bergslagsbygden, förklarar Runepär.

De jobbar även en del med rekvisitainstrument, bland annat bistått med en flygel till Colin Nutleys senaste film. Häromdagen var ett filmteam från SVT på plats i Nora, fick såga sönder och filma en flygel till en dokumentär om jazzpianisten Esbjörn Svensson med premiär i september/oktober. Och flygeln på Allsång på Skansen har bröderna Lind renoverat i Nora. De jobbar över hela världen. En helrenoverad Malmsjöflygel ska nu till en pianist i Australien, de inväntar bara lite mildare väder för att frakta den.

Den mest fantastiska flygel Runepär haft var en som troligen hade beställts av ryska tsaren, byggd av Bergqvist Nilsson med intarsia och snickerier av bröderna Eriksson i Rackstadgruppen. Den sålde han 2005 till en rysk pianist och körde ända från Örebro till Moskva.

Det har funnits runt 360 pianobyggare och 170 pianofabriker i Sverige, berättar han.

– Och det har faktiskt funnits en pianobyggare i Nora, det finns ett dokumenterat instrument som vi känner till. Det är en gammal taffel från 1840-1850 som står hos Åke Mossberg.

Här en flygel, Bechstein, som ska renoveras, visar Runepär.
Filmflygel. Ett filmteam från SVT var nyligen på plats i Nora och fick såga upp en flygel till en dokumentärfilm om jazzpianisten Esbjörn Svensson, berättar Runepär.
Tangentbelägg. Nya tangentbelägg snart på plats visar Runepär
Toralf Lind är en hejare på piano, och flygeln är en helrenoverad Malmsjö från 1952.
Tar ton. Toralf kan dessutom konsten att spela, här på en Malmsjöflygel som de helrenoverat in i minsta detalj.
Så här går det till att slipa hammare visar Toralf. Ett precisonsarbete där det gäller att hålla droppformen på hamrarna.
Så fina blir de hamrarna när Toralf slipat dem.
Spinner strängar. De har till och med en strängspinningsmaskin som de kan spinna strängarna i.
Bra piano. Svenska pianofabriken gjorde väldigt fina pianon berättar Toralf, här med pianobibeln i handen för att kolla när det här pianot byggdes.
Steinweg 1888. Bröderna Lind kan allt om gamla flyglar och pianon från 1800-talet och framåt, här en Steinweg från 1888.
Bergqvist &  Nilsson, en av alla gamla fina pianotillverlare som fanns i Sverige förr.

Pianocenter Scandinavia

>> Är specialister på akustiska klaviaturinstrument. Renoverar, stämmer, säljer och hyr ut pianon och flyglar. Äldsta brodern, Sten Lind, reparerar, stämmer och gör service på kyrkorglar.

>> Butik och utställningslokal ligger i Sundbyberg, Stockholm. Lager och verkstad ligger i Nora, inom fd sågbladsfabrikens område strax norr om Bryggeriet. Lokalen är 600 kvadratmeter stor.

>> Är ett av landets äldsta pianoföretag, varit verksamt i 57 år och startades av Lennart Lind.

>> Läs mer på pianocenter.se

Mer läsning

Annons