Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Här repeteras Stadramålarna

Just nu pågår repetitionerna för fullt inför premiären av teaterpjäsen "Stadramålarna". En av repetitionerna skedde inför publik.

Annons

Ett målarkollektiv har bildats i Stadra utanför Nora. Konstnärerna har flyttat hit för det fantastiska ljuset på platsen. Året är 1928. Det är handlingen i den nyskrivna pjäsen "Stadramålarna".

– Stadramålarna har inte funnits som konstnärskollektiv på riktigt. Det är en fiktiv berättelse som jag har skrivit. Men den skulle kunna vara sann, säger Johan Bernander som har skrivit pjäsen och som nu även regisserar skådespelarna som ska framföra teatern i Stadra där pjäsen uruppförs i sommar.

En av repetitionerna visades för publik, inför pressens kamera och inför en filmkamera.

– Det här med öppna repetitioner har vi infört som en tradition nu på Stadra teater sedan några år, berättar Magnus Wetterholm som är konstnärlig ledare på Stadra teater.

– Vi bjuder hit publik som ges möjlighet till att ta del av vårt teaterarbete och få en inblick i vår skapande process.

Sex huvudskådespelare, Magnus Wetterholm, Bengt Braskered, Eva Haldert, Ellen Hennig, Rune Jakobsson och Gunilla Orvelius, är inbokade för Stadramålarna. Till detta tillkommer de mindre rollerna som utförs av frivillga teaterentusiaster, barn och ungdomar från Stadra scenskola och folk från bygden.

Premiär sker på onsdag, 8 juli. Och sedan spelas Stadramålarna onsdagar till söndagar fram till och med den 16 augusti. Läs mer här om Stadra teater.

I filmklippet ovan kan du se en liten glimt av skådespelarnas arbetsprocess med föreställningen.

Mer läsning