Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Här ska det lagas mat till tusen

Strax efter jul tas det nybyggda produktionsköket i Pershyttan i bruk. Här kommer maten till kommunens äldre och några skolor att tillagas.

Annons
Utbildning. Dagarna före jul utbildas personalen på det nya produktionsköket i Pershyttan, i hur den moderna utrustningen fungerar.

2009 togs ett politiskt beslut i kommunen om att bygga ett nytt produktionskök. Bakgrunden var att dåvarande Tullbacka-gårdens centralkök ansågs undermåligt som livsmedelslokal av Bergslagens miljö- och byggförvaltning.

Det nya köket ligger i Pershyttans industriområde.

– Köket har kapacitet för att laga cirka 2 500 portioner, berättar kommunens vikarierande kostchef Louise Auer. I dagsläget kommer cirka 1 000 portioner per dag att tillagas i köket. Det är för att förse kommunens äldreboenden, hemtjänsten och tre skolor med dagliga måltider. Utöver tillagad mat skickas även livsmedel till äldreboendena, exempelvis för frukost.

Trångt

Sedan Tullbackagårdens kök stängdes har maten till de äldre och två av kommunens skolor tillagats på Järntorgsskolan och Karlsängsskolan.

– Det har varit trångt att tillaga maten till både de äldre och skolbarnen i samma lokaler, så det nya köket kommer att innebära en stor avlastning, säger Louise Auer.

Ett av syftena med satsningen har varit att bygga ett kök där det är möjligt att laga mer mat från grunden.

– Det nya köket ger oss bättre förutsättningar för det, säger Louise Auer.

Lager och omlastning

Nio personer kommer att arbeta i produktionsköket, som också fungerar som lager och omlastningscentral för livsmedel till kommunens förskolor.

– Deras beställningar kommer att levereras från grossist till produktionsköket. Därefter packas de om och levereras ut till förskolor med vår entreprenör Samhall.

Anledningen är att förenkla leveranserna till små enheter som ofta sker med för stora lastbilar, samt att minska leveransavgifterna.

Det nya produktionsköket är cirka 550 kvadratmeter stort och lever upp till höga hygienkrav. Till exempel finns hygienslussar på golvet vid dörrarna. Det är små duschar som sprejar lite desinficerande skum på skor och vagnshjul när de passerar. Här finns moderna datoriserade ugnar, grytor, kylar och stekbord som går att styra med en liten dosa. Arbetsbänkar som är höj- och sänkbara och en fläktkåpa som täcker hela köket.

– Det är mycket nytt att lära sig, berättar en i personalen som under några dagar före jul går på utbildning i hur det nya köket fungerar.

Bakbord

I ett rum finns ett litet bakbord med möjlighet att baka bröd och kaffebröd.

– Vi har ambition att baka eget bröd och viljan och intresset finns hos personalen. Sedan får vi se hur mycket vi hinner, säger Louise Auer.

Vad köket totalt kommer att kosta är inte klart än. Inte heller vilken hyra som ska tas ut.

På plats. Med de stora grytorna har det nya köket kapacitet att laga 2 500 måltider varje dag.

Mer läsning

Annons