Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Här testar politikerna tillgängligheten i Nora

Artikel 42 av 300
Val 2014
Visa alla artiklar

Det kan vara en hög trottoarkant. Att ett räcke saknas. Eller en dörr som öppnas emot dig. Hindren i vardagen kan vara många för den som har en funktionsnedsättning.

Annons
Tom Rymoen (M) har fått låna en rullstol när han deltar i tillgänglighetsvandringen. Vissa bekymmer blir det när han ska förflytta sig från resecentrum via järnvägsspåren till turistbyrån.

– Vid den här trappan med en nedfart intill saknas räcken. Här kan vara mycket farligt för en person som ser dåligt och har svårt att ta sig fram, säger Britt Spiik.

Det är tillgänglighetsvandring i Nora stadsmiljö och Britt ingår i den referensgrupp som har listat upp ett antal svårigheter i tillgänglighet i samhällsmiljön för de människor som har någon form av funktionsnedsättning.

– Det finns många saker som behöver åtgärdas här i Nora. Det står till exempel trottoarpratare utanför butiker, det kan vara trångt när bilar står parkerade intill också. Och på vintern plogas det upp snövallar där man ska ta sig fram, berättar Maria Ek.

– Dörrar kan också skapa problem. På församlingshemmet till exempel öppnas två dörrar samtidigt vilket gör det svårt att hinna igenom innan andra dörren stängs.

Med på vandringen är bland annat Tom Rymoen (M), ordförande i socialnämnden, och Solveig Oscarsson (S), ordförande i kommunstyrelsen. Båda är dessutom med i handikapprådet.

– Vi gjorde en tillgänglighetsvandring för två år sedan och sedan meddelades fastighetsägare och Bergslagens miljö- och byggförvaltning om de påpekanden som vi hade. Nu kan vi konstatera att en del påpekanden har åtgärdats men att mycket som kritiserades då fortfarande, två år senare, inte har förbättrats, säger Rymoen.

Deltagarna på vandringen provar att förflytta sig i rullstol i centrum. Flera av dem utrustas med glasögon som skapar ett synfel och får en vit käpp.

– För en gravt synskadad människa fungerar käppen som ögon. Om en synskadad förflyttar sig i trettio minuter så rör sig käppen cirka 2000 gånger. En rörelse för varje steg framåt, berättar Birgitta Strohmaier som jobbar med synhjälpmedel på Nora kommun.

Handikapptoaletter kontrolleras. Glasstorget och en hiss i polishuset. Parkeringsplatser som kräver handikapptillstånd besiktas också. Och flera restaurangägare med uteserveringar får en spontan pratstund med politikerna och med referensgruppen.

Livsfarlig trappa. Om det är mörkt här kan trappan innebära en dödsfälla. – Det behövs framförallt sättas upp ett ordentligt räcke här, säger Britt Spiik.
Med vit käpp. Och med glasögon som skapar grön starr och tunnelseende. Enar Moberg från pensionärsrådet känner på hur vardagen kan vara för en person med synnedsättning.
Alla artiklar i
Val 2014