Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hästarna tog täten i nationaldagsfirandet

Nationaldagsfirandet i Nora handlade till stor del om musik. Men där fanns också tid för både tal, dans, gamla mopeder, hästar och en hel del priser.

Annons
Uppställning. Gyttorps ridklubb tog med sig hästarna och marscherade från Nora centrum till Bryggeriet där nationaldagsfirandet ägde rum. Foto: Sofia Gustafsson

Det hela började på torget i Nora. I samlad tropp marscherade deltagare och hästar sedan under fana till bryggeriområdet, ledda av spelmanslaget Bärgslaget.

Efter att Gyttorps ridklubb presenterat de närvarande hästarna i marschen presenterades fanbärarna.

Därpå tog kultur- och fritidsnämndens ordförande Enar Moberg (S) till orda och delade ut årets Svensk Fana som gick till Nora Moppers.

Kören Cantus Novus från Järboåsbygden underhöll publiken med sång och musik under ledning av Kersti Esselwall-Smårs.

Årets nationaldagstalare flyktingsamordnare, Claes Dyst, berättade om glädjen det ger att sträcka ut en hand och välkomna en annan människa till Sverige.

– Man måste komma ihåg att människorna som kommer hit inte flyr till något, de flyr ifrån något, sade Claes Dyst och berättade en gripande historia från en familj i Nora som kommit till Sverige som flyktingar.

Kommunfullmäktiges ordförande, Ture Österberg (M) välkomnade därefter, passande nog, nya svenska medborgare till kommunen.

Årets Ungdomskulturstipendium, på 5 000 kronor, tilldelades Jonas Henriksson för hans gärning inom musiken. Och Kulturpriset 2014 gick till Anders Wallén.

Mer läsning

Annons