Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Helt kvarter till salu

Nu säljer Hembygds-föreningen Noraskog sin 1700-talsgård i kvarteret Pelikan. Tanken är sen att flytta in i Göthlinska gården.

Annons
Widénska gården med rötter i 1700-talet har ett högt kulturhistoriskt värde. Nu tänker hembygdsföreningen sälja gården, berättar Åke Wiklund och Anders Håberger.

Widénska gården är en stor fastighet med över 700 kvadratmeters yta, sju hyreslägenheter och fyra verksamhetslokaler längs Kungsgatan och Svartälvsgatan.

I en av lokalerna inne på gården håller huvudägaren Hembygdsföreningen Noraskog till, och nu har de bestämt sig för att sälja.

– Vi har diskuterat det här länge, berättar Anders Håberger i styrelsen.

Att äga och förvalta en kommersiell hyresfastighet hör inte till hembygdsföreningens primära uppgifter och verksamhet, förklarar Anders Håberger och föreningens ordförande Åke Wiklund. Det är en av orsakerna bakom försäljningen, att få in pengar till föreningen en annan.

Hembygdsföreningen fick fastigheten i donation 1975 av Ivar Rehnfeldt. Det är en av de få helt kringbyggda gårdarna med en enda port som finns kvar i staden. Den har enligt byggnadsinventeringen från 1979 ett högt kulturhistoriskt värde.

Säljer aktierna

– Så det är ju viktigt med rätt köpare, förklarar Anders Håberger.

Gården ägs formellt av bolaget Rutstaden AB som bildades vid en rekonstruktion på 1980-talet och där hembygdsföreningen har majoriteten av aktierna.

Det är dessa aktier som föreningen nu säljer. Hur mycket försäljningen kommer att inbringa är oklart, men storleksordningen fem miljoner kronor eller mer är inte otänkbart, tror Anders Håberger.

Föreningen har redan mycket idéer på vad den vill göra med en del av pengarna. Stipendium till hembygdsforskare, backa upp viktiga ombyggnader, ta hit intressanta föreläsare, kanske bekosta en fördjupad studie av Hammarby bruk är några av dem.

– Vi spånar mycket sådana tankar, förklarar Åke.

Sen är tanken att föreningen flyttar till Göthlinska gården. Där finns ett ledigt rum på övervåningen, och kronofogdens arbetsrum på bottenvåningen. Det vore ett lyft för föreningen tycker både Anders och Åke. Göthlinska ligger centralt och föreningen skulle bli mer synlig än i dag. I stadgarna står dessutom att Göthlinska kan tjäna som gård för hembygdsrörelsen.

– Det är jättespännande, det känns som en nytändning, säger Anders som även är ordförande i stiftelsen för Göthlinska gården. Han kommer nu att ta upp det i styrelsen.

Till Göthlinska. Hembygdsföreningen har sina samlingar i Widénska gården. Men nu är siktet inställt på Göthlinska gården, en toppenlösning enligt Anders Håberger och Åke Wiklund.
Kringbygd gård. Det är en av de få helt kringbyggda gårdar som finns kvar i Nora med en enda port till och från gården.

Mer läsning

Annons