Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hembygdsföreningen flyttar in på Göthlinska

Hembygdsföreningen Noraskog har flyttat in i Göthlinska gården. Under lördagen firade föreningen flytten med en rundtur i sin nya hemvist.

Annons
Flory Gren hälsar hembygdsföreningen Noraskog välkomna till Göthlinska gården där hon giudat i 50 år. Här berättar hon om lampan i matsalen med den lilla klockan som användes för att kalla på tjänstefolket.

– Det känns naturligt att flytta in här i samband med att vi säljer vår egen fastighet. Det här är något vi borde ha tänkt på att göra tidigare, säger Anders Håberger som i 20 år suttit som ordförande i stiftelsen Ingrid Göthlins minne som hembygdsföreningens representant.

– Det står faktiskt i stadgarna för stiftelsen att Ingrid Göthlin själv såg gården som en bra hemvist för hembygdsföreningen.

Åke Wiklund som är ordförande i hembygdsföreningen Noraskog tycker det är bra att föreningen kan bidra ekonomiskt till drift och underhåll av gården genom att betala hyra.

– Det här är en perfekt lokal för en hembygdsförening i en stad som Nora. Dessutom är det ett bra sätt för oss att ta vårt ansvar. Vi hoppas också att vi ska kunna få in lite mer liv i gården under vinterhalvåret genom föreläsningar och berättarkvällar, säger han.

Göthlinska gården är ett borgarhem i 1700-talsmiljö som Ingrid Göthlin vid sin död 1961 donerade och som i dag drivs som en stiftelse ägd av kommunen, länsmuseet och hembygdsföreningen.

I samband med hembygdsföreningens firande av flytten hit guidade Flory Gren besökarna och berättade om gården och dem som vistats där. I kabinettet visade hon bland annat den puff där hon själv som ung lärde Dagmar Lange dricka kaffe, så att författarinnan skulle orka sitta uppe om nätterna och skriva deckare.

– Det känns alltid bra att komma in här. Det är lite som att kliva rakt in i dåtiden, säger Lennart Hedberg som i vår kommer att föreläsa här utifrån sin doktorsavhandling om Karl IX.

Genom försäljningen av aktierna i Rutstaden och flytten till Göthlinska gården har hembygdsföreningen fått en ekonomisk trygghet som gör att föreningen i vår kommer att diskutera hur de ska använda avkastningen på pengarna.

Mer läsning

Annons