Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hemtjänst till alla över 75 utreds

Socialförvaltningen ska i vår utreda hur Nora kommun ska kunna erbjuda invånare från 75 år och uppåt bedömningsfri hemtjänst. Verksamheten ska helst vara i gång redan till årsskiftet.

Annons

Åtta timmars bedömningsfri hemtjänst i månaden för alla över 75 år – det var ett av den borgerliga alliansens vallöften i höstas. När makten nu skiftats i nämnder och styrelser har den frågan resulterat i ett utredningsuppdrag till socialförvaltningen som ska titta på hur förslaget kan genomföras.

– En första utredning ska vara klar redan i april så att vi sedan kan gå ut och fråga Noraborna vilken typ av hemtjänst de i så fall önskar, säger socialnämndens ordförande Helena Vilhelmsson (C).

– Därefter behöver vi hösten på oss att försöka få in det här i vår organisation eller att lösa det med andra aktörer, så som man exempelvis gjort i Örebro.

Tanken är att den här verksamheten ska vara igång till årsskiftet och finnas med när nästa års budget arbetas fram i höst.

Bedömningsfri hemtjänst är inte gratis hemtjänst. Men det är hemtjänst där man kan få hjälp med det man själv önskar oavsett om man har hemtjänst beviljad i övrigt eller inte. I vissa fall kan det handla om sådant som normalt sett inte ingår i hemtjänstens arbetsuppgifter, sådant som kanske snarare är en uppgift för det som på många håll i landet kallas för fixar-Malte.

– Det ska bli spännande att se vilka önskemål som finns, säger Helena Vilhelmsson.

Mer läsning

Annons