Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Historiens vingslag på Larsmäss

JÄRNBOÅS. Här tittar ”gubbarna” kärleksfullt på de uråldriga enskäriga hästplogarna – och minns hur det var. För på årets Larsmäss med tusentals besökare är bondetema en del av det nygamla.

Annons
Långväga besökare. Ann-Marie Grönlund och Staffan Westerdahl från Stockholm råkade hitta Larsmäss av en tillfällighet när de var på väg upp till Rättvik.

– De här plogarna är nog minst 75 om inte 100 år gamla.

Geron Franzén från Kopparberg står och klurar framför de båda handsmidda plogarna av riktigt malmjärn. Han minns hur hans farbror satte potatis med just en sådan här plog. Lars Jansson från Finnåker känner lite på ena plogen. Förmodligen går den att köra med dubbla hästar, medan den andra är för en häst, förklarar han. Lars kan det där med plöjning efter häst. Han är tävlingsplöjare och var med på SM i plöjning i maj och kom på en hedrande tionde plats, trots att han körde med inlånade hästar från Ingvar Karlsson i Pershyttan.

Det är väldigt mycket som ska bedömas på en tävling, berättar Lars. Djup, bredd, raka fåror.

– Vi ska ha en kurs i plöjning den 24 september i Finnåker och sen DM den 25 september.

Att det i år är bondetema på Larsmäss med många gamla redskap med allt från liar till en höhässja är toppenbra, tycker han.

– Det är viktigt att den här gamla kunskapen förs vidare.

Larsmäss lockar som vanligt tusentals besökare. Men för Staffan Westerdahl och Ann-Marie Grönlund från Stockholm är det första gången.

– Vi hade aldrig hört talas om Larsmäss tidigare, förklarar Ann-Marie.

De var på väg upp till Rättvik när de av en händelse fick veta att det var Larsmäss, och passade då på att besöka marknaden. Och det ångrar de inte.

– Det är så genuint, fantastiskt, vi går bara och njuter här. Och så vacker miljö, säger Ann-Marie och kastar en blick ut över Finnsjön.

Lars och Gudrun Marbrink från Storå har däremot varit med ända sedan det började för 31 år sedan. De missar gärna inte Larsmäss.

– Vi har köpt kalvdans. Vi är båda uppvuxna på bondgård, berättar Gudrun.

Bland de lokala hantverkarna hittar vi Göran Jansson som visar järnsmide. Han har varit med på Larsmäss förr, men då i egenskap av medlem i en smidesförening. Men nu smider han i egen regi, och driver en klensmedja i Åsboberg. Han leder dessutom en del smideskurser. En av hans elever, Nils Johansson från Järnboås, är på plats och visar hur det går till att smida en krok.

I dag fortsätter Larsmäss, med Ove Hoffner, Grus i Dojjan, hunduppvisning och mycket annat.

Plogprat. Geron Franzén från Kopparberg pratade gärna plogar och gamla tiders jordbruk med Lars Jansson, tävlingsplöjare från Finnåker.
Göran Jansson som driver klensmedjan i Åsboberg på plats och smider under Larsmäss, här utvidgar ut en besökares järnring.
Som vanligt tusentalsbesökare, närmast Lars och Gudrun Marbrink från Storå som varit med sedan Larsmäss startade för 31 år sedan.
Bondetema är det nya på årets Larsmäss, och för tolvåriga Christoffer von Hebel från Järnboås är det första gången han hässjar hö.
Vägvisare på Larsmäss, kul tycker Elisabet Risberg från Öskevik.

Mer läsning

Annons