Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Historisk vandring i reservat

Här möter de våren med kulturreservatsvandring i Pershyttan, bland gruvor, varphögar och rostgropar.
– Jätteintressant, tycker Nathalie Wenebro, historielärare och förstagångsbesökare.

Annons
Det glittrar så fint, visar Margaretha Holm från Örebro, Sven Eriksson från Katrinholm. Kan det vara malm?

Guiden Annika Reuter håller upp en femhundring. Och vem där?

– Jo, Christoffer Polhem som betytt väldigt mycket för bergsbruket. Det här är hans så kallade vändbrott, berättar Annika och visar de elva deltagarna vändbrottet längs konstgången ett stycke från vattenhjulet.

Det här är andra kulturreservatsvandringen för i år, den första höll guiden Nils Erik Karlsson den 6 maj. Vandringen går förbi till gruvorna, konstgången, upp på den väldiga varphögen, till rostgroparna, hyttan och avslutas vid hjulhuset som håller på att rustas upp med ny puts.

– De kan inte köra hjulet förrän putsen är klar eftersom byggställningen står i vägen för stånggången. Men förhoppningsvis ska det vara klart till midsommar, förklarar Annika som är välinformerad om turistlivet i både Pershyttan och Nora.

Bakom guidningarna i Pershyttan och veteranjärnvägen i Nora står numera stiftelsen NJOV, Nora järnvägsmuseum och veteranjärnväg. De dagliga guidade turerna i hyttan, Lockgruvan och järnvägen drar i gång den 2 juli. Men det finns alltid möjlighet att beställa när som helst för grupper, berättar Annika. Och till skillnad från de dagliga turerna är kulturreservatsvandringen bredare och mera vidsträckt.

På vandringen i söndags är deltagarna både från trakten och längre ifrån. Däribland Jan Wenebro och hans dotter Nathalie Wenebro från Örebro som är gymnasielärare i historia och religion. De tycker att det är väldigt intressant.

– Vi har vänner som var här förra sommaren och tittade och som tipsade oss om det, förklarar Jan.

Att det skulle vara kulturreservatsvandring hittade Nathalie på kommunens hemsida och då bestämde de sig för att delta. De kommer gärna tillbaka och besöka hyttan och gruvan under sommaren.

– Jag tar också med mig mycket av det här till mina elever, förklarar Nathalie.

På spaning. Jan Wenebro spanar in Vändbrottet och stånggången.
Historia. På vandringen deltog elva personer. Däribland historieläraren Nathalie Wenebro som nu kan ta med sig en hel del om Pershyttan och bergsbruk tillbaka till sina elever.

Mer läsning

Annons