Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Holländare ska locka landsmän

De lämnade Holland för Järnboås. Nu ska de locka sina landsmän att göra samma sak. När Järnboås i helgen marknadsförs på Hollands största emigrantmässa är det holländska järnboåsare som reser dit.

Annons
Emigranter. Eddy och Marianne van Wessel och Willeke van Nikkelen är holländare som tillsammans med sina familjer valt att flytta till Järnboås. Nu ska de delta i Hollands största emigrantmässa för att locka sina landsmän att göra samma resa.

Krigsfotografen Eddy van Wessel och hans fru Marianne flyttade till Sverige för drygt två år sedan. Huset i Timansberg köpte de som sommarhus, men efter en sommar ville de bo här permanent.

– Eddy jobbar över hela världen, för honom spelar det ingen roll var vi bor. Jag jobbade som lärare, men hörde mig för om att driva familjehem i Sverige, berättar Marianne som tar emot akutplacerade barn från Holland som bor här några månader.

En annan vardag

När livet i sommarhuset blev till vardag var det en annan vardag än den holländska trebarnsfamiljen var van vid.

– Behövde vi handla i Holland tog vi fem minuters promenad. Nu tar det en dag att åka till Örebro när vi behöver något till husrenoveringen, säger Marianne.

– Det är svårare att vara impulsiv och vi har tvingats lära oss att planera allt, säger Eddy van Wessel.

En annan familj som gjort samma resa är Willeke och Johan van Nikkelen och deras två barn. För drygt fyra år sedan flyttade de till Nyhyttan.

– Vi har alltid rest till Sverige på semester, och jag drömde om ett rött hus mitt i skogen, säger Willeke.

När hon var gravid med första barnet blev hon av med jobbet, maken var också på väg att lämna sitt jobb.

– Vi tänkte att det var nu eller aldrig, berättar Willeke.

Svenskklingande namn

Döttrarna fick svenskklingande namn och när familjen landade i Nyhyttan startade Johan ett eget företag.

Både Willeke och Marianne vittnar om att det tagit tid att bygga upp ett socialt nätverk här, men ingen av familjerna tänker flytta hem. Tvärtom ska Marianne och Willeke tillsammans med Kristina Dybeck från projekt Järnkraft marknadsföra Järnboås på en stor emigrantmässa i Utrecht för att på så sätt locka fler holländare att flytta hit.

– Vi ska byta mejladresser med dem vi träffar och bjuda hit dem, berättar Willeke.

Skicka nyhetsbrev

Tanken är att skicka nyhetsbrev om lediga jobb och hus, hålla drömmen om Sverige vid liv och hjälpa dem som är intresserade av att flytta hit med personnummer och kontakter med mäklare, banker och skolor.

– Vi kan berätta att en flytt inte enbart är på rosa moln. Det är till exempel svårt att få jobb i Sverige, många anses obehöriga trots utbildningar och arbetslivserfarenhet, säger Marianne.

Hon och Eddy menar att det kan behövas en ekonomisk buffert som familjen kan leva på i upp emot ett år. Men de tror trots allt att många holländare lockas av att ta steget och flytta hit.

– Holländare är av tradition ett folk som gärna ger sig av ut i världen för att se och prova nya saker, säger Eddy van Wessel som missar mässan i Utrecht för ett jobbuppdrag i El Salvador.

Mer läsning

Annons