Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Holländsk satsning på trädgård

Holländarna Martin och Diana van der Burg kommer snart att ha sin handelsträdgård – om än något senare än de först hade tänkt. Under tiden befinner de sig på Bryggeriet där de både säljer växter och har öppnat en liten trädgårdsbod.

Annons
Växtkraft. Diana och Martin van der Burg säljer blommor och växter på Bryggeriet i väntan på att deras handelsträdgård står färdig.

Paret berättar att många har undrat ifall det inte blir någon handelsträdgård sedan NA i höstas skrev om deras planer. Men arbetet är igång.

Väntar på bygglov

– Vi har inte fått vårt byggnadslov ännu, men vi har fått ett positivt förhandsbesked. Nu väntar vi på att Lantmäteriet ska komma ut och mäta hela tomten, och på att få prisuppgifter från byggnadsbolag, säger Martin van der Burg.

Alla ritningar finns, liksom planerna på att sätta dit ett litet växthus där växterna kan bo under vintern, ett lervattningssystem och staket. Något som de kan börja med redan nu är att anlägga en parkering och börja gräva ut planteringen.

I Bryggeriet

I höstas hoppades paret på att handelsträdgården, som kommer att ligga bredvid Rosengården Sindoro, skulle vara igång redan till sommaren, men så blev det inte.

– Allt tar tid, man måste ha tålamod. Vi visste i våras att det inte var möjligt att dra igång till sommaren, och vi ville hellre börja på rätt sätt, säger Diana.

Istället har de dragit igång försäljning av växter, blommor, trädgårdssaker och presenter i en liten bod i Bryggeriet.

Holländska växter

– Det är bra för oss att människor kommer hit och vet att vi finns kvar och fortsätter bygga upp handelsträdgården, säger Diana.

Växterna kommer på lastbil ända från Holland.

– Det blir billigare, och det är lättare att prata med dem, säger Martin med ett skratt, trots att svenskan är förvånansvärt bra efter bara två år i Sverige.

Mer läsning

Annons