Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hoppade i en strömmandeiskall å för att rädda hunden

Anna Baltzer är hjälten för dagen i Gyttorp. När sjuårige taxen Mozart i söndags gick igenom isen hoppade Anna i och lyckades rädda hunden i sista minuten.
– Det var väldigt kallt men allt slutade ju lyckligt, säger Anna.

Annons
Anna Baltzer tvekade inte när 7-årige taxen Mozart gick igenom isen.

Ån som går genom Gyttorp är både ström, bred och djup. Där, på den mycket svaga isen, gick sjuårige Mozart igenom och hamnade i det nollgradiga vattnet, omgiven av lika svag is. Boende i området försökte komma ut till den nödställda hunden, men misslyckades i sina försök.

När drygt 20 minuter gått och Mozart tappat allt mer kraft bestämde sig Anna Baltzer för sin dramatiska hjälteinsats.

Var barnvakt

– Jag var barnvakt men bad en annan person ta hand om barnet, berättar Anna. Sen tog jag av mig skorna och jackan och hoppade i.

Med fara för sitt eget liv simmade Anna ut till isen som omgav Mozart och såg, när hon närmade sig, att hunden var på väg att ge upp sin kamp.

– Han slutade låta och var säkert helt slut, säger Anna. Det var hemskt att se honom där i vaken och jag slog sönder isen som var emellan mig och hunden och lyckades få tag i honom i sista minuten.

Anna lyckades få upp Mozart på den svaga isen och människorna på stranden kunde få hunden i tryggt förvar. Samtidigt kravlade sig Anna själv upp på isen.

– Då var jag väldigt trött, berättar hon. Jag fick ligga en stund på isen innan jag ålade mig in till land igen.

Kraftigt nedkylda

Både Anna och Mozart var kraftigt nedkylda, men togs direkt omhand när de väl var iland.

– Jag var riktigt kall då och visste inte riktigt hur det skulle vara när jag hoppade i, säger Anna. Jag har aldrig badat i isvatten tidigare. Men det var nog ännu värre för Mozart, han var helt förstörd och uppträdde förvirrat. Han försökte till och med ta sig ned i vattnet igen.

Med ett par dagars perspektiv på den dramatiska händelsen ser Mozart ut att må bra igen och Anna har hämtat sig efter den iskalla upplevelsen.

– Det kunde ju slutat illa, säger hon. Men hade det åtminstone funnits en livboj vid ån hade jag inte behövt hoppa i som jag gjorde.

Mer läsning

Annons