Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hoppar av i protest

Ytterligare två socialdemokrater har lämnat sina uppdrag i protest mot att fullmäktigegruppen röstat tvärtemot medlemsmötet.
– Vi delar inte våra partikamraters syn på partidemokrati och på det uppdrag vi har som förtroendevalda, säger Cecilia Nordh och Emma Frisk.

Annons

I december lämnade ett par socialdemokrater sina uppdrag efter ett fullmäktigesammanträde där partikamraterna valde att återremittera budgeten för 2012 trots att medlemsmötet beslutat något annat. Redan då var fler inom partiet kritiska, och frågan om hur bindande medlemsmötenas beslut är har diskuterats hela vintern.

I stadgarna för hur socialdemokratiska kommunpolitiker ska arbeta står att i principiellt viktiga frågor ska medlemsmötets beslut följas. Det har några medlemmar velat luta sig mot, medan andra hävdat att stadgarna inte antagits lokalt i Nora och att medlemsmöten bara är rådgivande.

Vid kommunfullmäktige i februari valde S-gruppen åter att gå emot sina medlemmar, nu i frågan om ordförandeposten i barn- och utbildningsnämnden.

– De hade inte räknat med att få igenom Anna-Kay som fullmäktigeordförande, men när hon blev vald så ville de ha mer. Medlemsmötet var enigt om att inte nominera en egen kandidat till bun-ordförande, men så föreslog man i alla fall Per Andreasson, säger Cecilia Nordh.

Hon var den enda i KF-gruppen som protesterade mot nomineringen, och på nästa medlemsmöte uppfattade hon att medlemmarna godkände att än en gång ha blivit överkörda i fullmäktige.

– Då finns det inget mer att strida för. Jag ser socialdemokratin som en folkrörelse där beslut ska fattas av medlemmarna. Jag är förtroendevald och vill känna medlemmarna och väljarna i ryggen när jag går till fullmäktige, säger Cecilia Nordh.

Arbetarkommunens ordförande Svenerik Nykvist beklagar avhoppen.

– Det är tråkigt att de lämnar sina uppdrag, men de är fortfarande kvar i partiet och jag hoppas att de kan komma tillbaka. Kanske kan jag tycka att de kunnat vänta in årsmötet då vi antog en ny arbetsordning och riktlinjer för förtroendevalda, säger han.

Men varken Cecilia Nordh eller Emma Frisk tycker att de nya stadgarna gör särskilt stor skillnad. Det de protesterar mot handlar om respekten mot medlemmarna.

Mer läsning

Annons