Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hoppas att fler vill hjälpa till

Vänner i vardagen – det söker flyktingmottagningen efter bland svenskspråkiga Norabor med lite extra tid.
Tanken är att vännerna ska hjälpa flyktingar att känna sig hemma i Nora.

Annons

– Det är en del i ett integrationsprojekt på kommunens flyktingmottagning i höst, berättar Ingrid Kallrén som är sfi-lärare på Komvux.

I Nora finns redan en del verksamhet där nysvenskar kan dels lära sig om sitt nya hemland dels möta Norabor. Ett sånt exempel är

Möt världen-kaféet i församlingshemmet. Tillsammans med Randjaw Rasul, socionomstuderande som praktiserar på flyktingmottagningen, berättar Ingrid Kallrén om tankar på fler aktiviteter – som matlagningskvällar, studiecirklar, läxhjälp, simskola, körkortsteori och cykelskola.

– Men vi vill också att nya och gamla Norabor med olika ursprung ska mötas privat, på egna villkor. Det är där vi söker svenskspråkiga Norabor som vill vara en vän i vardagen för nyinflyttade flyktingar.

Randjaw Rasul är noga med att påpeka att flyktingmottagningen inte ställer några krav på den som vill ställa upp som vän, utan att det är upp till var och en att hitta former för hur man vill ses.

– Det kan handla om att träffas för att laga mat, gå och handla eller bara vara ett stöd som kan berätta hur saker fungerar i Sverige och i Nora, säger Ingrid Kallrén.

Hon berättar att det finns många Norabor som på egen hand redan tagit den här typen av kontakt med nysvenskar, men hon hoppas hitta fler.

– Kanske finns det de som vill men som inte vet hur de ska ta den första kontakten och då ställer vi gärna upp och förmedlar kontakterna. Allt vi vill ha är en kort beskrivning av vem man är och vad man har för intressen så att vi kan matcha det mot någon av dem vi har kontakt med via flyktingmottagningen, säger Ingrid Kallrén.

Randjaw Rasul kom till Sverige med sin familj när hon var 13 år. Hon minns en kafékväll efter drygt ett år i Sverige när hon och hennes föräldrar fick möjligheten att knyta svenska kontakter.

– En av de svenskar vi mötte som nyanlända flyktingar blev en viktig förebild för mig.

Mer läsning

Annons