Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hyreshöjning klar efter medlarbud

Norabostäder höjer sina hyror med 2,48 procent i år. En höjning som kräver en omprioritering av bolagets underhållsåtgärder.

Annons

I januari krävde Norabostäder en chockhöjning av hyrorna på 7,5 procent. En stor, men nödvändig höjning, sa bolagets nya vd Jeanette Berggren.

Hyresgästföreningen vägrade acceptera kravet och när parterna inte enades lokalt kom Sabo och Hyresgästföreningen centralt med ett medlingsbud. Höjningen landade på 2,48 procent beräknat på helår, eller 2,98 från första mars. Den retroaktiva höjningen i mars och april kommer att läggas på hyran i maj och juni.

– Det är mycket mindre än vi hoppats på och det betyder att vi måste skära i vår underhållsbudget, säger vd Jeanette Berggren.

Ingegärd Gustafson, ordförande i hyresgästföreningen i Nora, säger att hon är väldigt nöjd med 2,98 procent i förhållande till de 7,5 som bolaget krävde.

– Men borgensavgiften är vi inte nöjda med. Den ligger oftast på 02, till 0,3 procent, inte på 0,6 som här. Den slår undan fötterna för Norabostäders underhåll och den vill vi ha en diskussion med politikerna om.

Även Jeanette Berggren tycker att borgensavgiften är för hög och hon kommer att föreslå bolagets styrelse att de tar en diskussion med ägarna om nivån på borgensavgiften.

Mer läsning

Annons