Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"I dag har människorna järnet inom sig"

Det var året 1991 som jag flyttade till en by med två affärer, en biblioteksfilial, bokbuss-besök, distriktssköterskemottagning, kommunal badplats och en skola.

Annons
Marita Johansen, en av invånarna i Superbyn Järnboås.

Drygt tio år senare fanns bara skolan kvar och den var nedläggningshotad. Men då sade invånarna i byn Järnboås ett högt och tydligt NEJ. Nu räcker det och bjöd till debatt med ansvariga politiker. T-shirts trycktes upp med texten ”Bygden behöver Järnboås skola” och en friskoleförening bildades. Det blev ingen nedläggning.

Det här är bara ett exempel på att ingen sätter sig på en järnboåsare och allra minst på en hel bygd. För då går byborna man ur huse för att protestera och inte bara det, de hittar alternativa lösningar för det som inte går att säga stopp till.

Samma kraft går igenom de projekt som byn genomfört genom årens lopp:

Larsmäss, en hantverksmarknad som år efter år lockar besökare till stranden vid Finnsjön och där byborna gratis ställer upp som funktionärer.

Årliga kulturdagar på hösten där byns alla föreningar bidrar med olika inslag.

Idrottsföreningen med verksamhet i gympahallen nästan varje kväll i veckan.

Och så för mer än ett år sedan: en livsmedelsbutik. På landet. I ny lokal och öppen sex dagar i veckan med en anställd från byn.

Nästan direkt på nya affärens öppnande tillkom också en bymack. Bakom både affären och macken står Järnboåsbygdens AB, ett bolag som ägs av järnboåsarna själva. Förstås.Handlingskraften, modet, envisheten och stoltheten. Allt detta hoppas jag att mina tre barn fått med sig från sin uppväxt i byn. Inte bara den friska luften, som en förvaltningschef i Nora en gång tyckte att vi järnboåsare skulle nöja oss med när vi krävde barnomsorg i byn. Vi fick förstås barnomsorg. Kanske tack vare den friska luften ...

Den här kraften har gjort det lätt att leva i landsbygd. Det är inte bara miljön som är fantastisk med skogsklädda berg, klara källsjöar och rödmålade bergsmansgårdar. Det är ju alla mina grannar tillika vänner.

Järnboås alla små byar med klassisk bergslagshistoria har inte längre järnet som handelsvara. Järnboås har järnboåsarna.

Mina favoriter i Järnboås

1) Finnsjön. Källsjön med glasklart vatten, småfisk som simmar runt benen och det skogsklädda Korpaberget som beskyddare. Att möta doften från sjön när jag i morgonrock promenerar för ett dopp är nog det allra bästa med livet på landet.

2) Larsmäss. Andra helgen i augusti. Helgen när byn mer än fördubblar sitt invånarantal och vi järnboåsare möts för fikapaus i en av bygdegårdens ena flygel.

3) Gölagårdens julgran. En gran som varje år lyser upp sin gård och de förbipasserande bilisternas sinne.

Mer läsning

Annons