Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

”I politik kan allting hända”

Fem partier av sex fick tunga uppdrag när den nya majoritetskoalitionen presenterades i fredags. Saknas gör oppositionsrådet Gabrielle Peteri och Folkpartiet fick nöja sig med en ordförandepost i kultur- och fritidsnämnden.
- Jag har varit tydlig i förhandlingarna, säger Gabrielle Peteri. Jag har haft ett mål i sikte och det var att bli kommunstyrelsens ordförande.

Annons

Gabrielle Peteri har enat oppositionen sedan hon tog över uppdraget som oppositionsråd i Nora. Alliansen har fått stort fokus och tillsammans har Folkpartiet, Kristdemokraterna, Centern och Moderaterna gjort sin kanske bästa lokala valrörelse - tillsammans.

Tidigt i våras kom man överens om att strida tillsammans i valrörelsen och man enades också om att varje parti skulle vara lika mycket värt. Ett parti var en röst.

- Vi gjorde en bra valrörelse, men med facit i hand kan man förstås ifrågasätta en del av samarbetet i Alliansen, säger Peteri. Men politik är politik och det regelverk vi kom överens om innan valet visade sig inte gälla efteråt. Nu tyckte de två stora partierna i koalitionen att det var naturligt att Moderaterna skulle ha posten som KS-ordförande och då fick jag vika mig.

Gabrielle Peteri syftar naturligtvis på moderaternas hantering av posterna när det sämsta valresultatet i mannaminne skulle summeras.

- I politiken kan allting hända, säger Peteri. Och man lär sig saker hela livet, framför allt vilka som är ens riktiga vänner och vilka som praktiserar läpparnas bekännelse.

För Gabrielle Peteri väntar nu en återgång till det civila arbetet som chef i ett bemanningsföretag.

- Visst känns det märkligt, säger hon. Det kommer förstås att vara helt annorlunda att i framtiden vara fritidspolitiker, men det finns många intressanta uppdrag att jobba med. Jag hoppas få sitta kvar i kommunstyrelsen och i Nora utveckling och jag kommer ju att sitta i kommunfullmäktige.

Många är idag förvånade över att Gabrielle Peteri inte alls finns med i toppen av den nya majoriteten.

- Jag vet att jag har haft stöd, säger hon. Jag har lång erfarenhet och är bra på att ena olika krafter, men tyvärr räckte inte våra mandat till. Och huvudsaken är att vi nu enats för att göra något bra av den kommande mandatperioden.

Mer läsning

Annons