Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

ICA-punkten föreslås bli hem för ensamkommande flyktingbarn

Nu föreslår BUN att fd ICA-punkten blir hem för 20 ensamkommande flyktingbarn. Det kommer att ge 17-18 nya jobb i Nora och klubbades av nämnden i dag, onsdag.

Annons
För flyktingbarn. Barn- och utbildningsnnämnden förslår att före detta ICA-punkten blir hem för 20 ensamkommande flyktingbarn.

Barn- och utbildningsnämnden föreslår att teckna avtal med Migrationsverket om att ta emot 20 ensamkommande flyktingbarn. Likaså att ta kontakt med fastighetsägaren om att få fd ICA-Punkten ombyggd och hyra den till ett hem för ensamkommande flyktingbarn.

Att kommunen inte kunnat ta emot flyktingbarn tidigare beror på att det inte funnits lämpliga lokaler centralt, förklarar Per Andreassson (S), ordförande. Samtidigt börjar en ny bestämmelse gälla vid årskiftet att alla landets kommuner ska ta emot ensamkommande flyktingbarn.

Punkten ligger väldigt bra till, tycker Per Andreasson.

- Det är nära till allt, och det är integrationsmässigt mycket bra, säger han. 

Hemmet kommer att drivas i kommunal regi och migrationsverket står för kostnaderna. Det kommer att behövas en hel del nyanställd personal till hemmet, och sammanlagt ger det runt 17-18 nya arbetstillfällen i Nora, förklarar han. Bland annat någon som håller i alla trådar.

De flesta partierna ställde sig bakom Jennika Landins (S) yrkande att säga ja till förslaget. Däremot deltog inte M i beslutet.

- Det är synd att vi inte öppnat för andra aktörer än kommunen, säger Katrin Winarve (M).

Här är M- och S-majoriteten alltså inte helt överens.

- Tråkigt att vi inte är överens, men frågan har inte diskuterats i majoriteten än, vi får återkomma i kommunstyrelsen, säger Per Andreasson.

Nu ska förslaget behandlas av kommunstyrelsen för att sedan klubbas av fullmäktige 11 december. Barn- och utbildningsnämnden tänker sig att hemmet kan vara igång vid halvårsskiftet 2014.

Mer läsning

Annons