Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Igen LOV – nu utreds nya val

LOV-beslutet rivs upp. I stället utreds annan valbarhet inom hemtjänsten. Det beslutade kommunstyrelsen i Nora på tisdagen.

Annons

–Vi vill inte ha LOV, och vi har tre utredningar som alla säger att det inte kommer att fungera i Nora, säger Margatera Eriksson , S.

Från oppositionens sida argumenterade moderaterna och landsbygdspartiet för att låta beslutet att riva upp LOV vila tills kommunen utrett sin egen hemtjänst.

– Den senaste utredningen om LOV beskriver stora brister i hemtjänstkostnaderna. En timme hos våra brukare kostar 800 kronor, när motsvarande i genomsnittskommunen kostar 400 kronor. Vi måste titta på varför det är så innan vi kan diskutera ett införande av LOV, säger Tom Rymoen, M.

Efter debatt om vinstdrivande företag och om höga kostnader för egen hemtjänst drevs beslutet igenom av majoriteten, med reservation från oppositionen.

– Det känns självklart när vi har tre utredningar som säger att Nora är för litet, säger Solveig Oscarsson, S.

Kommunstyrelsen beslutade samtidigt att utreda en annan form av valbarhet inom äldreomsorgen, där den som är beviljad insatser själv kan styra över vilken hjälp han eller hon vill ha.

– Är det soligt kanske man hellre vill komma ut på en promenad än att få städat, säger Solveig Oscarsson.

– Det här är något vi ser fungerar i andra kommuner.

Mer läsning

Annons