Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Inga beslut om stöd till ridklubb

Kommunstyrelsen vill inte besluta om stöd till Gyttorps ridklubb för att lösa den ekonomiska tvist klubben har med entreprenören för ridhusbygget. Den politiska majoriteten vill invänta mer information om tvisten och om klubbens ekonomi.

Annons

– Vi känner oss vilseledda av byggentreprenören, säger Håkan Kangert från Gyttorps ridklubb när han informerar kommunstyrelsen om den ekonomiska knipa klubben hamnat i och ber om hjälp att ta sig ur den.

Ridklubben vill att kommunen ska utöka det ränte- och amorteringsfria lån på en miljon som klubben har i dag till 1,7 miljoner. För 700 000 kronor räknar klubben med att både kunna färdigställa ridhuset och betala de skulder som ligger hos kronofogden.

Men kommunstyrelsen är tveksam till att gå in med pengar innan byggentreprenören tagit sitt ansvar. Han har gett ridklubben ett budgetpris på bygget som han sedan överskridit med omkring 90 procent utan att informera om de ökande kostnaderna.

– Det kan vara acceptabelt att överskrida ett budgetpris med upp emot 15 procent, men inte 90. Där måste entreprenören ansvara för sin missbedömning av priset, säger kommunstyrelsen ordförande Tom Rymoen (M).

Så långt är kommunstyrelsen enig. Men oppositionen vill hjälpa ridklubben att få klart med värmesystemet och snörasskyddet inför vintern, och föreslog därför en utökning av lånet till 1,2 miljoner.

– Det beslutet kan inte vänta till november, då kan det redan vara för sent, säger Solveig Oscarsson (S).

– Det ligger i kommunens intresse att se till att byggnaden inte fryser sönder, när vi nu redan har lånat ut en miljon, säger David Stansvik (S).

Men Thomas Jansson (S) poängterar att det är viktigt att kommunen försäkrar sig om att de 200 000 kronorna verkligen går till värmesystemet och snörasskyddet.

– Dessutom känns det viktigt att stötta ridklubben som främst lockar unga tjejer. Vi har tidigare borgat för lån och gett ekonomisk hjälp till bland annat bandyklubben och golfklubben, säger Camilla Andersson (V).

För ridklubben innebär kommunstyrelsens beslut att bygget i Gyttorp fortsätter stå stilla.

Värdefulla pengar

– Det hade varit väldigt värdefullt för oss att få 200 000. Men nu får vi redovisa klubbens ekonomi och svara på de frågor kommunen har till att börja med, säger Håkan Kangert.

– Samtidigt fortsätter förhandlingarna med byggfirmans advokat, men hur de kommer att gå eller hur lång tid de kan ta törs jag inte gissa.

Mer läsning

Annons