Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Inga pengar till mässan

Det blir ingen resa till emigrantmässan i Utrecht för att marknadsföra Järnboås i år. Kommunen sa nej till att bidra med finansieringen.

Annons

För ett år sedan åkte representanter för projekt Järnkraft till Holland för att tillsammans med holländare som flyttat till Järnboås försöka locka hit fler nya invånare. Responsen var stor och hela året har projektet haft kontakt med och besök av personer de knöt kontakt med på mässan, några av dem har också flyttat till bygden.

– Vi hoppades att vi skulle kunna åka till emigrantmässan i Utrecht i år igen, men vi har fått dra tillbaka vår medverkan, säger Jan Forslund, ordförande för projekt Järnkraft och vd i Järnboåsbygden AB.

I november vände sig Järnkraft till kommunen för att få ett ekonomiskt bidrag till Utrecht-resan. Hälften av kostnaden skulle Regionförbundet stå för, men bara om kommunen eller någon annan finansiär bidrog med resten. Men kommunen sa nej, det finns inte ekonomiska resurser för den här typen av bidrag.

– Det är synd. Det här är något som hela kommunen skulle ha tjänat på. Över 60 personer har flyttat till Järnboås sedan vi drog igång projekt Järnkraft, personer som bidrar med skattepengar till Nora kommun, säger Jan Forslund.

Trots att de inte längre får pengar för projektet räknar Järnboåsarna med att fortsätta det arbete som påbörjats i den takt de kan med ideella krafter.

– Vi får sänka ambitionerna lite när det gäller marknadsföring och annat som kostar pengar. Men det känns som att vi fått en vändning i bygden och på den vägen vill vi fortsätta så långt vi kan.

Skolan har fått dryga tiotalet fler elever. I höstas hölls en lyckad studiecirkel där inflyttade holländare lärde sig svenska. Genom ett mentorsprogram har de även fått hjälp med att söka jobb och starta företag. Nu i vinter pågår kanalisationen som ska ge fler delar av bygden bredband. Till våren ska kommunen ställa i ordning den lokal där en framtida servicepunkt ska in, och Järnboåsbygden jobbar med att knyta en entreprenör till servicepunkten.

Mer läsning

Annons