Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ingemar bjuder alla på konsert

Han tycker om att överraska och när 80-årsdagen ska firas vill Ingemar Svantesson överraska familj, vänner, bekanta och alla andra som vill komma med konsert i Nora kyrka.

Annons
Ingemar Svantesson har valt att bjuda hela Nora till sitt 80-årsfirande - en konsert i Nora kyrka.

På onsdag kväll spelar Ylva Magnusson, Astrid Lindell och David Wärn, enligt Ingemar Svantessons önskemål, Franz Schuberts Pianotrio nr 2 och Ludvig van Beethovens Vårsonaten i Nora kyrka. Konserten är ett födelsedagsfirande till vilket Ingemar valt att bjuda inte bara nära och kära utan alla som vill komma och dela musikupplevelsen med honom.

– Det här är två av mina absoluta favoritstycken. Det är positiv melodirik kammarmusik som betyder mycket för mig, berättar Ingemar Svantesson.

Vårsonaten har han ett fint minne av redan från 1954 när han och en kompis var ute med familjens segelbåt i den Bohusländska skärgården.

– Det var ett bedrövligt väder och vi satt och deppade över att vi inte skulle komma fram till Gerlesborgs konstskola där det var konsert, men så kom vinden in och fyllde seglen och vi hann precis i tid för att höra Endre Wolf och hans fru spela en fantastisk version av Vårsonaten, minns han.

– Trion upptäckte jag för bara ett och ett halvt år sedan. Jag hörde den på radion och tänkte ”oj, vad är det här som är så vackert”.

Ingemar och hans hustru Ulla lyssnar ständigt på musik som pensionärer, ofta på radions P2.

När det gäller födelsedagsfiranden så säger Ingemar att han inte trivs med att stå i centrum för stora middagar. Men han tycker om att överraska.

– När jag började fundera på det här med en konsert så tänkte jag att det räcker inte med bara familjen. Jag ville bjuda Noraborna, för att tacka Nora som gett oss så mycket under 50 års tid. Vi har haft det väldigt bra här, säger Ingemar som vid sidan av sitt arbete som lärare varit engagerad i hembygdsföreningen under många år.

– Det ska inte kosta något för den som vill komma och lyssna i kyrkan. Men den som vill ge en gåva får gärna skänka en slant till Amnesty efteråt, deras arbete ligger mig varmt om hjärtat.

Ingemar Svantesson kontaktade Svenska kyrkan redan för ett år sedan för att höra sig för om möjligheten att bjuda på en födelsedagskonsert, och sedan i somras har planerna med de tre musiker som ska spela varit klara. Men privat är det bara hustrun Ulla som har invigts i planerna. Barn och barnbarn vet ännu inget. Får de inte höra talas om planerna i förväg så tänker Ingemar att han efter middagen ska ta med sig sin familj på en liten promenad till krykan.

– Nu hoppas jag bara att folk kommer och delar den här upplevelsen med oss, säger han.

Mer läsning

Annons