Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Inget klart om ny majoritet

Det är fortfarande oklart om det går att få en ny politisk majoritet i Nora, när och mellan vilka. Socialdemokraterna inväntar reaktioner på de krav som antogs på tisdagens stormöte.

Annons
Ovanligt många Norabor ville ta del av vad som sas i fullmäktige på onsdagskvällen. Men där märktes just inget av de senaste dagarnas turbulens.

Från flera håll poängteras vikten av att snabbt få en politisk majoritet i Nora, för att undvika vågmästarroller.

– Vi ska spara 20 miljoner kronor nästa år. Budgeten ska beslutas om två veckor, säger Svenerik Nykvist (S).

Han konstaterar att socialdemokraterna och vänsterpartiet behöver stöd med två mandat till för att ha en majoritet, och att det borde finnas något parti som är berett att ta det ansvaret.

Vänsterpartiets Camilla Andersson säger att hon gärna sett att ett maktskifte redan ägt rum, och att hennes parti hoppas på ett samarbete med socialdemokraterna och ett annat parti. Vänsterpartiet står bakom den lista med hjärtefrågor som socialdemokraterna inte vill vika ifrån, men hade hellre sett en förhandling än en kravlista.

Socialdemokraterna väntar nu på förhandlingsinitiativ från de borgerliga partierna.

– Alla de borgerliga partierna har sagt sig vilja förhandla med oss, kd för sig och de tre andra gemensamt. Nu har vi klargjort vart vi vill att förhandlingen ska börja, säger Svenerik Nykvist (S).

– Vi har också gjort klart att vi inte är beredda att samarbeta mer än fyra partier tillsammans och att vi redan är två. Vill de borgerliga partierna förhandla med oss får de dela på sig. Det blir för mycket kompromissande annars.

Anna Magnusson (KD) säger att hon är trött på alla kravlistor.

– Ska jag samarbeta så är det förhandlingar som gäller, inte fler krav. I väntan på ett eventuellt nytt samarbete driver KD sin egen politik.

Hur ser du på dina uppdrag som kommunalråd och nämndordförande?

– Jag lämnar gladeligen över dem när det finns en ny majoritet. Det är viktigt med en politisk stabilitet. Jag vill inte styra i minoritet.

Mer läsning

Annons