Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Inspektion ledde till två matförbud

Musspillning i ena lokalen och misstänkt mögel i andra. I juni har Bergslagens Miljö- och Byggnämnd (BMB) stängt igen två matserveringar efter oanmälda inspektioner. – Det är ovanligt många, säger Malin Gröningsson, livsmedelsinspektör.

Annons
Brister i livsmedelshanteringen. Bergslagens Miljö- och Byggnämnd ålade i juni förbud att hantera livsmedel mot två verksamheter i norra länet.

Nora. NA har tidigare rapporterat om Nora Golfrestaurang som i mitten av juni ålades med förbud att släppa ut livsmedel på marknaden. Kort därefter drabbades KFUMs sommarkollo på gården i Klacka Lerberg, Nora, av samma besked.

– Det brister i kunskap och det är oroväckande att det är så pass allvarliga brister, säger Malin Gröningsson från BMB och tillägger:

– Det är ovanligt att avvikelserna är så omfattande att vi förbjuder verksamheter.Hon berättar att det stora problemet på Klacka-gården var att man förvarade livsmedel i en lokal som inte var avsedd för det.

– De hade livsmedel i en källarlokal där vi bland annat hittade musspillning.

Nu har förbudet hävts för KFUM och Golfrestaurangen.

– Det var nedstängt i fyra dagar, livsmedelsinspektörerna kom på måndagen och stängde ned och sedan var de tillbaks på fredagen och då öppnades det igen, säger Simon Gelinder, ansvarig för KFUM Örebros kolloverksamhet på Klacka-gården.

– Som tur var påverkades inte kolloverksamheten i någon större utsträckning, vi var på väg att avsluta period ett och förändringarna kunde äga rum på gården när det inte var några barn där alls, tillägger han och medger att de inte hade fullständig koll på reglerna men att de upplever att inspektörernas krav på verksamheten var rimliga.

– Det är inte enkelt på stora, äldre gårdar att hålla ohyra borta, speciellt vintertid.

Är detta extra svårt för sådana som er, vars huvudsaklig verksamhet inte är att hantera mat?

– Ja, så är det. Vi har bara den här typen av verksamhet på sommaren och då tänker man kanske inte att allt måste vara tipptopp, eftersom det skulle kosta mycket pengar, säger Gelinder.

Malin Gröningsson berättar att de vanligaste bristerna är att man inte städar tillräckligt, att man inte har tillräckligt god hygien och att man inte har koll på förvaringstemperaturer.

– Folk har olika nivåer för vad man tycker är rent.

Hur står sig norra länet i dessa inspektioner jämfört med resten av landet?

– Det är ganska jämt över hela landet. Sen tror jag att det är skillnad i hur mycket det uppmärksammas, det är inte synligt på samma sätt om en restaurang i Stockholm får stänga ned. Här blir det mer påtagligt, och snacket går.

Vilka omfattas av era kontroller?

– Så fort man har en viss kontinuitet i sin hantering av livsmedelshantering ska man registrera det hos oss, så det gäller även minsta lilla kiosk. Vi har cirka 500 objekt, säger Gröningsson.

Mer läsning

Annons