Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Inte spara på personal inom vård och omsorg

Vi vill undvika att spara på personal inom vård och skola. Det är budskapet i oppositionens budgetförslag inför nästa år.

Annons

– Vi vill inte ta bort kulturpedagogerna eller spara in tjänster inom skola och barnomsorg. Vi vill inte heller höja borgensavgiften eller spara in på habilitetsersättningen eller på bidragen till studieförbunden, säger oppositionsråd Solveig Oscarsson (S).

I stället har Socialdemokraterna och Vänsterpartiet jobbat med att spara pengar inom administration och genom samlokaliseringar.

De vill organisera hela kommunverksamheten i en förvaltning med två kommunalråd i stället för dagens tre, och sänka tjänstgöringsgraden för oppositionsråd och fullmäktigeordförande.

Hyra ut lokaler

De vill gå ur Rådhuset, för att hyra ut lokalerna till företag. De vill samla hemtjänsten i ett äldrecentrum på Hagby Ängar, och de vill dra nytta av de rationaliseringar som kommunens nya ekonomi-, lönehanterings- och ärendehanteringssystemen kan ge.

– Det är tuffa besparingar det här också. Men vi måste värna vård, skola och omsorg, säger Solveig Oscarsson.

Hon säger också att flera av förslagen är sådant som redan skulle ha varit genomfört om inte Socialdemokraterna tvingats lämna över makten efter förra valet.

Oppositionens budgetförslag är baserat på att kommunen måste spara drygt 21 miljoner kronor nästa år.

Elva miljoner

I förslaget har pengar fördelats om så att exempelvis besparingarna på skola och barnomsorg inte blir lika stora som i det beslut som kommunstyrelsen tidigare tagit om de ekonomiska ramarna för nästa år.

– Det är alldeles för tufft att tänka att barn- och utbildningsnämnden ska klara att spara elva miljoner själva nästa år. Vi ser att en del av de pengarna kan tas på annat håll, säger Solveig Oscarsson.

Tillbakagång

I oppositionsförslaget föreslås också en tillbakagång till den gamla formen av kulturskola där studieförbund, föreningsliv och företag står för utförandet, och där kommunen betalar ut en kulturcheck till deltagande ungdomar.

Mer läsning

Annons