Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Invånarna nöjda med Nora kommun

Nora kommun har under våren låtit Statistiska centralbyrån, SCB, göra en medborgarundersökning av den egna kommunen. Och resultatet av undersökningen är glädjande.
- Det första intrycket är att medborgarna är ganska nöjda, säger kommunalrådet Svenerik Nykvist (S).

Annons

500 invånare i Nora kommun har under våren haft möjlighet att delta i en stor medborgarundersökning, gjord av SCB på uppdrag av Nora kommun. 285 av dessa, eller 58 procent, har valt att medverka i undersökningen.

– Vi har aldrig gjort en liknande undersökning tidigare, säger Svenerik Nykvist. Men den information som vi får av undersökningen är viktig vetskap och ett utomordentligt instrument för framtiden.

Totalt sett är Noras invånare ganska nöjda med sin kommun, faktiskt lite mer nöjda än genomsnittet av de kommuner SCB undersökt.

Större utbud

I den del som handlar om Nora kommun som en plats att bo och leva på får man indexsiffran 67, några enheter högre än genomsnittet. Den enskilda faktor som skulle innebära ett ännu mer positivt resultat är att det kommersiella utbudet kunde vara större.

– Invånarna vill ha mer av olika saker, tolkar Sven-erik Nykvist. Det kan handla om fler affärer och fler evenemang av olika slag. Men boende och miljö får väldigt höga betyg.

Den del av undersökningen som handlar om kommunens olika verksamheter får indexet 57, mot genomsnittet 54. Med något bättre betyg inom områdena grundskola, gator och vägar, stöd för utsatta personer samt gymnasieskolan, skulle det samlade indexet kunna bli högre.

– Vi har bra förskolor, skolor, anläggningar, men när det gäller gator och vägar förstår jag betyget, säger Nykvist. I tuffa tider har dessa varit det första vi sparat på.

När det handlar om medborgarnas inflytande i kommunen är betyget lägre, men ändå något högre än genomsnittet.

Dålig på information

– Informationen från kommunen får låga betyg, säger Nykvist. Men inom det området pågår diskussioner just nu. Vi har precis gjort om kommunens hemsida och planerar att ge ut en skrift till invånarna fyra gånger per år, där vi berättar vad som är på gång.

Det mesta i dagsläget handlar om att möta framtiden med en attraktiv kommun och för politikerna gäller det att attrahera såväl tänkbara inflyttare som de som redan bor i kommunen.

Mycket arbete kvar

Svenerik Nykvist avser dock inte att sätta sig till ro med anledning av den glädjande medborgarundersökningen. Mycket arbete återstår även om undersökningen visar på en relativt nöjd befolkning.

– Sammantaget blir jag glad när jag läser resultatet av undersökningen. Det finns så många positiva svar och för mig är det en bekräftelse på att vi jobbat rätt under många år. Men vi måste oförtrutet jobba vidare.

Mer läsning

Annons