Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Jagar originalet till bergsprängaren

Ännu har ingen kontaktat kommunen om den stulna bergsprängaren – trots hittelön på 10 000 kronor. Samtidigt jagar nu kommunen orginalet eftersom bergsprängaren på glasstorget enligt skulptören själv var en kopia.

Annons
Saknad konst. Detta är en variant i mindre format av statyn som stulits i Nora.

– Vi har inte hört någonting om den stulna skulpturen än, konstaterar kommunchefen Jan Norlund med en något uppgiven suck.

Nästa steg blir att försöka rekonstruera skulpturen, förklarar han. I skulptören och upphovsmannen Rune Johanssons egen bok ”På mitt sätt – sett!” från 2000 berättar han själv om bergsprängaren och bakgrunden.

– Rune Johansson skrev att: ”Bergsprängaren gjorde jag redan 1978 till Nitro Nobels utställningslokal. Det är en avgjutning av denna som står vid torget på ett fundament av Kjell Gatedal”, berättar Jan Norlund.

Det är detta original som kommunen nu söker efter med ljus och lykta, men ännu inte återfunnit.

– Om det faktiskt finns en förlaga i Gyttorp borde vi kunna göra en kopia av den, förklarar han.

Kommunen tänker ta kontakt med fler av företagets dåvarande medarbetare för att försöka spåra originalet. Rune Johansson skriver också att han sammanlagt levererade 7 721 statyetter ”Bergsprängaren” till Nitro Nobel i olika storlekar och legeringar.

Mer läsning

Annons