Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Järn och eld i fokus i Järnboås

Kristi himmelfärdsdagen gick i eldens tecken när det arrangerades workshop vid Järnboås skola.

Annons
Instruktioner. Innan det var dags att dansa med elden gick Vincent Pietschmann igenom grunderna och snackade säkerhet med deltagarna.

Under onsdagen och torsdagen fylldes Järnboås med eld och dans. Först var det en liveshow i Gruvparken i Klacka-Lerberg och dagen därpå hölls en workshop för den som ville lära sig att dansa med eld där de åtta som var anmälda bland annat fick bygga sina egna elddans-stavar.

Ruben Wickenhäuser är huvudsamordnare för tillställningen.

– Jag ville göra det här för att eld och järn är en symbol för områdets historia, sen är Järnboås ett kulturellt område så jag tänkte att det här kan bli en kanongrej, säger han.

För instruktionerna och säkerhetssnacket stod Vincent Pietschmann från Tyskland som också var huvudpersonen under onsdagens eldshow.

– Jag har hållt på med elddans i tre år och detta är min passion. Det är roligt att lära ut och de som är här är väldigt motiverade och intresserade, säger han.

Först fick deltagarna lära sig grundkunskaperna utan stavar och eld, samt vad man måste tänka på för att undvika olyckor.

– Jag tycker det är jättehäftigt och har tänkt i tio år att gå en kurs i elddans. Jag dansar själv, så detta kan bli ett bra komplement. Får se om man lyckas utan att sätta eld på sig själv bara, säger Carina Henningsson från Nora och skrattar.

Amanda Dybeck och Felix Sporre, båda 10 år, är yngst i sällskapet och är där med sina föräldrar.

– Det är superskoj. Och eldstaven var enkel som en plätt att göra, säger Felix och Amanda instämmer.

Mer läsning

Annons