Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Järnboås - en av Sveriges tre superbyar

Tidningen Land utnämnde nyligen Järnboås till en av Sveriges tre superbyar. På några år har byn växt med 150 invånare, skolan får fler elever, en matbutik och en bensinmack har öppnats. Och nu planeras det för ett nybygge av ett äldreboende.

Annons
Skolan – Hjärtat i byn. På bara några år har antalet elever i Järnboås skola fördubblats. Här går i dag 70 barn från förskolan till årskurs 6.

– För några år sedan hade vi massvis med tomma bostäder. I dag är det bostadsbrist i byn, säger Jan Forslund, vd för Järnboåsbygden AB.

Servicepunkten, byns lanthandel, har precis öppnat för dagen. Anita Wiklund är dagens första kund hos Willeke van Nikkelen som jobbar i butiken.

– Jag hälsar på min son som bor i byn. Det är så fint här. Att byn har öppnat en butik är mycket bra, säger Anita och ger sig iväg in bland butikshyllorna med sin kundvagn.

I skolan hos årskurs 5 står bokläsning på schemat just nu. Jessica Frans är djupt försjunken i en bok.

– Jag läser Kitty och Tvillingmysteriet. Den är bra, säger hon.

Nyligen var klassen till Örebro för kvartsfinal i Vi i Femman. Det blev förlust.

– Det gick inte så bra. Bland annat kunde vi inte frågan om Danny Saucedo, säger Janne Renz som representerade klassen tillsammans med Miranda Pettersson.

Sedan 2010 har drygt 150 personer flyttat till Järnboås, bland annat 23 barnfamiljer. Skolans elevantal har dubblerats på bara några år. Tanja och Jörg Renz flyttade hit med barnen år 2012. Tanja är föräldraledig. Jörg pendlar till jobbet i Tyskland.

– Planen är att flytta Jörgs företag hit, berättar de.

Deras vänner från Tyskland, Carmen och Meik Zangs, flyttade hit i september i fjol. Meik pluggar svenska och söker jobb som elektriker. Carmen är hemma med sonen Arne.

– Vi hyr ett hus i dag, men vi vill köpa ett eget hus här i framtiden, säger Carmen.

Familjen har flyttat från Krefeld, Tyskland, till Järnboås.

– Det är en stor skillnad. Här är ett mycket lugnare tempo och vi får mer tid för barnen. Skolan ligger nära och naturen är fantastisk. Och vi har verkligen känt oss välkomnade av byns invå-nare, säger Carmen Zangs.

Över 80 företag verkar i bygden. Henrik Lindén jobbar på familjeföretaget Tjurskallen. Idag sköter han charkdisken i butiken.

– Det är ganska lugnt här för tillfället. Det brukar vara det efter jul, säger han.

Att fler människor har flyttat till Järnboåsbygden har påverkat försäljningen positivt i charkuteributiken.

– Många av de människor som flyttat hit söker just efter den småskalighet som vi erbjuder, säger Henrik.

På några få år har byborna, med ett medvetet strategiskt arbete, lyckats vända en negativ utveckling i bygden. Bakom satsningen finns bland annat Projekt Järnkraft med syfte att jobba för Järnboåsbygdens utveckling.

– Alltsammans började med att skolan i byn var hotad. Det fanns ett nedläggningshot men i byn fanns ett starkt engagemang för att byskolan måste få bli kvar. Skolan är hjärtat i bygden. Försvinner skolan så drabbar det hela bygden, säger Kristina Dybeck, tidigare projektledare i Järnkraft.

Det hölls stormöten i byn och 2010 kom Järnkraft igång. Man började med att prata om vad man är stolt över i sin bygd, om skolan, föreningslivet, naturen, bygdens historia och förstås alla de goda krafter som finns i byns invånare. Men frågan som sedan ställdes var hur Järnboåsbygden kan utvecklas till en ännu bättre plats.

– Vi behövde få fler människor att flytta hit, fler barnfamiljer. Vi behövde även möjliggöra för en generationsväxling genom att skapa nya boenden för äldre som idag bor i egna villor, säger Kristina.

En önskelista sammanställdes. På denna fanns bland annat en livsmedelsaffär i byn, en bensinstation, bredband och ett äldreboende. Sedan ett drygt år finns lanthandeln Servicepunkten i Järnboås. En automatstation för bensin och diesel finns och fiberanslutning är på gång. Och 2011 bildades ett bolag, Järnboåsbygden AB, med bygdens folk som aktieägare. I dag har aktier för 500 000 kronor sålts, pengar som ska kunna användas i utvecklingsarbetet i bygden.

Vad gäller planerna på ett nybygge av lägenheter så är man inte framme än.

20 lägenheter är tänkta som kooperativa hyresrätter, 10 för trygghetsboende. Ritningar finns. Byggkostnad beräknas till 50 miljoner kronor. Frågan har diskuterats med kommunen men finansieringen är inte löst.

– Nästa steg är att få fram skarpa kalkyler, att så här mycket ska det kosta att bo här, och där är vi inte än. Men vi hoppas kunna starta nybygget inom några år, säger Jan Forslund.

En ung immigrant. Arne var bara drygt 2 veckor när familjen Zangs flyttade hit från Tyskland. – Det är mycket bättre miljö för barnen här, nära till skolan och nära till naturen, säger mamma Carmen.
Gillar närbutiken. Servicepunkten är uppskattad. Anita Wiklund fyller på matförråden till sonens skafferi. – Tänkte köpa något gott till kaffet också då jag fyller år i dag, säger Anita.
Läser om Strumpmannen. Isac Nilsson i skolbänken. Uppgiften just nu är läsning på egen hand. – Boken verkar bra, men jag vet inte ännu. Jag har precis börjat, säger han.
Kött och korv i massor. I byns charkuteri, Tjurskallen. Charkmästare Henrik Lindén arbetar i gårdsbutikens köttdisk. Han tillverkar även korvar och röker kött.

Mer om Järnboåsbygden

20 kilometer nordväst om Nora finns Järnboåsbygden. Området omfattar tretton byar: Hjulsjö, Grängshyttan och Grängen i Hällefors kommun samt Nyhyttan, Lindesby, Gammelhyttan, Finnshyttan, Vassland, Tolvsbörd, Timanshyttan, Timansberg, Klacka-Lerberg och Fåsjöhyttan i Nora kommun.

Järnboås bygdegårdsförening har under 2010–2012 bedrivit ett Leader Bergslagen-projekt, projekt Järnkraft, för att utveckla och marknadsföra Järnboåsbygden. Barnfamiljer är en central målgrupp och marknadsföring sker bland annat i Sverige och i Tyskland/Holland via två webbsidor om Järnboåsbygden.

År 2011 deltog Järnboåsbygden på Emmigrantmässan i Utrecht, Holland, och en fjärdedel av alla nyinflyttade i byn de senaste åren är från Holland eller Tyskland.

År 2012 tilldelades Järnkraft Ullbaggen, Årets Leader-projekt. År 2013 utsåg tidningen Land Järnboås till en av Sveriges tre superbyar (tillsammans med Dunker och Blattnicksele) för det framgångsrika utvecklingsarbete som bedrivs i byn.

Mer läsning

Annons