Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Järnboås skolgård blir grönare

Här planteras äppelträd, vinbärsbuskar och blomster. Det blir smultronland och det ska bli en syrenhäck. Med stöd från Norabostäder blir skolgården i Järnboås grönare.

Annons
Planterar häck. Sammanlagt 88 syrénplantor ska i jorden. ”Det kommer att bli en lång häck här”, konstaterar Bruno Rottier Sterck, elev på Järnboås skola.

– Vi hade, med hjälp av trädgårdsmästare Anna Widman, tagit fram ett förslag på planteringar för skolgården som vi visade för Norabostäder, berättar Ansela Bognandi Refsbäck, ordförande i föräldraföreningen i Järnboås.

Och Norabostäder både godkände och finansierade nyplanteringarna.

Så nu ska det planteras flera äppelträd, bärbuskar och blommor på skolgården. Allt för att skolmiljön ska bli ännu bättre.

– Här kommer det att dofta gott också i höst, säger Jonte Renz medan han planterar en katsura.

Söndagen blev en arbetsdag för elever och föräldrar i Järnboås. Allt skulle i jorden. Det skulle grävas och vattnas och fixas till.

– I överenskommelsen med Norabostäder gäller nu att vi har en trädgårdsdag en gång om året samt att vi sköter om planteringarna, bland annat med bevattning under sommarhalvåret, säger Ansela.

Tore Carlsson har byggt en balansstock åt barnen.

– Vi får se om jag ska barka stammen också eller om vi låter barken lossna av sig själv, säger han.

Sonen Emil testar genast sin pappas konstruktion. Det blir godkänt.

Här ska det dofta gott. En lukt av kakor sägs det att katsura ska sprida. Jörg Renz och Tanja Renz i arbete på skolgården.
Första bevattningen. Ebba Carlsson och Lovisa Johansson med vattenkannan. Sedan ska eleverna och föräldrarna sköta plantorna året runt.
Gillar varm korv. En lunchpaus måste man förstås ha när man har jobbat i trädgården. Jonathan Wickenhäuser äter korv.

Mer läsning

Annons