Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Järnboåsare om bygdens historia i ny bok

I en ny bok som ges ut i samband med årets Larsmäss finns minnen och berättelser samlade. De handlar om livet i Järnboås från 1800-talet och framåt.

Annons
Ingegerd Jernberg med sin nya bok om Järnboås-trakten.

Ingegerd Jernberg står på den lilla verandan till Järnboås arkiv. Med ett fast handslag hälsar hon välkommen. Hennes dotter, Inger Larsson, anländer strax efter. Inne i arkivets kontor är det svalt. En dator surrar borta från skrivbordet.

– Här inne finns själva arkivet, och mycket av det som finns här inne är donerat till oss, säger Ingegerd och öppnar dörren till ungefär 90 hyllmeter pärmar.

Järnboås historia prydligt uppradat på indexerade hyllor. I ett tiotal lådor på golvet i det lilla rummet finns hennes senaste bok; ”Järnboås från förr – i brev, berättelser och bilder”.

Både mor och dotter är inblandade i arbetet, precis som tre andra eldsjälar från trakten.

– Jag och Arne Henriksson fick grundidén, och sedan har vi tagit hjälp av några till för att klara det här, säger Ingegerd.

Inger har gått igenom allt material i boken – både det transkriberade och i originalutförande. Mycket av det är från början handskrivet med gammal stavning. En stor del av arbetet hon gjort har handlat om att hålla texterna så nära ursprunget som möjligt.

– Vi har varit väldigt ödmjuka mot texterna. Det äldre sättet att skriva är en viktig del, säger hon.

Boken har tagit ungefär två år att arbeta fram. Ingegerd och Arne spenderade nästan sex månader med att plocka i och ur material. De ville ha en bra spridning på berättelserna, men också att varje berättelse skulle få ta sin plats och visas på ett korrekt sätt.

– Vi känner att det är viktigt att vi kan stå för allt som finns med i boken, säger Ingegerd.

”Järnboås från förr” är fylld av fantastiska livsöden, som läsaren får ta del av via brev, nedskrivna minnen och berättelser. Både mor och dotter är imponerade av både berättelserna och mängden material de fått in.

– Det här är ju vår historia också, och jag tror det är väldigt roligt för hela byn att få ta del av det, säger Ingegerd.

Egentligen började insamlandet till boken redan för 30 år sedan. Arkivet fick material donerat till sig. Så för ett par år sedan började Ingegerd Jernberg och Arne Henriksson diskutera vad de kunde göra med det.

– Under arbetets gång har jag känt att jag velat läsa allt, för att inte såra någon, säger Ingegerd.

Boken kommer släppas på Larsmäss om två veckor. Ingegerd och Inger hoppas att den kan locka andra till att börja spara på sina egna minnen.

– Nu handlar det så mycket om att hålla sig uppdaterad i dag, så gårdagen glöms liksom bort, säger Inger.

– Det är viktigt att vi bevarar vår historia för framtiden, och jag tror vi är lite dåliga på att skriva ner våra berättelser, fortsätter Ingegerd.

Allt arbete med boken har skett ideellt. Efter boksläppet på Larsmäss kan ”Järnboås från förr” köpas på bygdegården, som är öppen en dag i månaden. Boken kostar 180 kronor och förtjänsten går till att driva och underhålla bygdegården.

– Det är viktigt att låta minnena leva vidare, säger Ingegerd.

Mer läsning

Annons