Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Järnsmide på skoltid

Hammarslagen ekar vid Järntorgsskolan, sotflagorna yr och krokarna tar form. Här får eleverna lära sig järnsmide – på riktigt.

Annons
Smide. Kul att prova på smide tycker Fatime Abazi och Nathalie Karlsson, och får hjälp av smeden Pelle Holm. Han har jobbat som trä- och metallslöjdlärare på Karlsängsskolan i många år.

Hettan dallrar i luften ovanför härden. Fatima Abazi och Nathalie Karlsson i årskurs tre turas om att hamra på den glödande järnstången medan smeden Pelle Holm hjälper till att hålla i. Snart är krokarna klara, nu återstår bara att borra hål. Det är första gången Fatima och Nathalie provar på järnsmide. Hur kul som helst tycker de, och inte särskilt svårt heller.

– Jag kommer att hänga kroken i mitt rum, säger Nathalie.

Alla elever i årskurs 3-6 på Järntorgsskolan får prova på järnsmide. Pelle Holm är från Guldsmedshyttan och har tidigare jobbat som slöjdlärare på Karlsängskolan i många år. Han är på plats i tre dagar och idén att låta eleverna smida kläckte slöjdläraren Hans Ring.

– Det här är ju järnbygd, och smide anknyter både till bygden och till skolans namn, säger han

Skolan sökte och fick kulturpengar för att kunna genomföra det.

– Järn och smide förknippar vi med Nora och Bergslagen, och så får barnen mer förståelse för den järnkultur som funnits här.

Det har gått kanonbra, förklarar Pelle Holm.

– Och barnen tycker att det är kul, säger han.

Förr fick ingick järnsmide i slöjden, men det togs bort, berättar han.

Järnkrok. Den här kroken smidde Astrid Gunnarson.
Första smidet. Det är första gången som Erik Adell privar på järnsmide. Roligt men lite svårt att träffa rätt tycker han med slöjdlärare Hans Ring som krokhållare och klasskompisen Daniel Käller i bakgrunden.
Smedsystrar. Systrarna Christina och Gabriella Jarrah smidde var sin krok och nu återstår bara att borra hål i krokarna.

Mer läsning

Annons