Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kalaszumba på dansens dag

För den oinvigde låter zumba som en sällskapsdans, men för de som praktiserar zumba som fitness är det en träningsform, lika jobbig som att stå på ett löpband eller som att boxas.
-Men det är en glad träningsform, säger Åsa Lundqvist, som är med och ordnar zumbapassen i Nora.

Annons

Precis som de flesta sorter av motion är zumba väldigt seriös. Men samtidigt som ledarna måste vara utbildade handlar zumba om att göra träningen och dansandet rolig. Man kombinerar latinska danssteg med latinamerikansk dans och internationell musik.

-Alla ska kunna hänga med och alla ska känna sig glada när de går hem efter ett pass, säger Maria Carlsson, som leder passen i Nora.

Över 60 deltagare i veckan har zumbagänget haft under våren och deltagarna varierar stort i ålder – från yngre tonåringar upp till pensionärer.

-För många som är med handlar det om friskvård, säger Åsa Lundqvist. Väldigt många av deltagarna är anställda i kommunen och inom landstinget.

Söndagens avslutningspass blev ett riktigt maraton. Bortåt två timmars dansande stod på programmet innan ledare och deltagare avslutade terminen med att äta tillsammans.

-Men riktigt slut är det ändå inte, säger Åsa. Vi kör extrapass under hela maj månad. Men jättekul att kunna avsluta med ett kalaszumba och äta mat efteråt.

Att avslutningen och kalaset dessutom inföll på Dansens dag gjorde inte saken sämre.

Mer läsning

Annons