Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Karlsängselever kör Stafett-Vasan

På fredag kör två elevlag från Karlsängskolan Stafett-Vasan mellan Sälen och Mora. Inför loppet har de tränat teknik vid Digerberget i Pershyttan.

Annons
Teknikträning. Klas Larsson har teknikträning på skidor vid Digerberget för elever från Karlsängskolan. På fredag ställer skolan upp med två elevlag i stafett-Vasan.

Tävlingen är fullbokad och 1 200 lag gör sig nu redo för att staka i kapp längs de fem mellan nio och 24 kilometer långa sträckorna i Vasaloppsspåret. Sedan tre år anmäler Karlsängsskolan två lag till Stafett-Vasan. Tidigare år har det blivit ett elevlag och ett personallag.

– Men i år var det så många elever som ville köra så att vi får ihop till två elevlag. Vi lärare får coacha, säger Klas Larsson.

Tillsammans med skolans konditionsgrupp tränar stafettlöparna skidteknik vid Digerberget under hans ledning. För att öva diagonalåkningen vill han att eleverna ska lägga ifrån sig stavarna i snön och åka runt Ruth Svenssons arena med full koncentration för att hitta balansen på skidorna.

– Det var dubbelt så jobbigt att åka utan stavar, och svårt med balansen, säger Isak Karlsson efter första varvet.

Han var med och tränade inför Stafett-Vasan i fjol också, men missade själva tävlingen. I år ser han fram emot att åka med upp till Dalarna.

På torsdag eftermiddag reser Karlsängsgänget upp till Sälen.

– När vi kommer fram hämtar vi nummerlappar och kikar lite i sporttälten. Sen laddar vi nog upp med kuddkrig på kvällen, skojar Jakob Fransson, som var med i fjol.

Han hoppas på att få åka första sträckan. Första eller andra hoppas Saga Sander också på.

– Jag gillar när det går uppför, förklarar hon.

Tilda Fransson vill åka sista sträckan och spurta in mot mål.

Fotnot: I de två elevlagen åker Jakob Fransson, Tilda Fransson, Erik Jonsson, Isak Karlsson, Edvin Keller, Lisa Pettersson, Saga Sander, Line Smårs, Linn Spjuth och Cornelia Zetterman.

Mer läsning

Annons