Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

KD hoppar av allians

Under söndagskvällen stod det klart att den styrande sexpartialliansen i Nora spricker. Detta sedan Kristdemokraterna meddelat att de drar sig ur samarbetet.
– Det här går inte längre, säger kommunalrådet Anna Magnusson (KD).

Annons

Anna Magnusson meddelade sitt partis beslut vid ett möte mellan de sex majoritetspartierna på söndagskvällen.

– Vi kan inte längre samarbeta med Norapartiet, säger Magnusson. Vi i Kristdemokraterna har haft ett möte i helgen och kommit fram till det här.

Stormigt år

Att de sex partierna Moderaterna, Kristdemokraterna, Norapartiet, Centern, Folkpartiet och Miljöpartiet haft ett första stormigt år är en underdrift. Det har stormat rejält på sina ställen och någon synlig och tydlig politisk viljeinriktning har inte kunnat ses.

– Det funkar helt inte så här, säger Anna Magnusson. Vi har möte på möte, men det handlar bara om interna saker. Politiken har kommit i skymundan.

För många ultimatum

Exakt varför Kristdemokraterna väljer att hoppa av just vill inte Anna Magnusson redogöra för i detalj.

– Nej, men Norapartiet har ställt ultimatum i flera frågor och den typen av samarbete kan inte vi ställa upp på. Vi visste att det krävdes ett givande och ett tagande när vi gick in i det här, men krav eller ultimatum kan vi inte ställa upp på. Vi behöver lugn och ro och det är det minsta vi har just nu.

Att Kristdemokraterna hoppar av innebär sannolikt att den nya majoritetens dagar endast blev de 331 dagar som hittills gått sedan maktskiftet vid den 1 januari i år. Det parlamentariska läget i Noras kommunfullmäktige är delikat, där de sex samarbetspartierna haft 18 mandat och Socialdemokraterna och Vänstern haft 16. Dessutom finns ett vakant mandat för Sverigedomokraterna.

Vågmästarröster

I och med avhoppet blir KD:s två mandat vågmästarröster i alla frågor och antingen kan kommunalrådet Tom Rymoen (M) fortsätta att styra – men förlora viktiga omröstningar, eller väljer han att lämna över ordförandeklubban till oppositionsrådet Solveig Oscarsson (S) redan vid kommunfullmäktigesammanträdet på onsdag.

Vad som händer nu är ovisst. Nora kommuns budget ska beslutas på onsdag och inte ens Anna Magnusson vill spekulera i utgången.

– Det vet jag inte just nu, säger hon. Det enda jag vet är att vi inte tänker arbeta ihop med Norapartiet.

Mer läsning

Annons