Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

KD splittrat och dött lopp i kommunfullmäktige

Det blev dött lopp, 17 mot 17, när budgeten för 2012 klubbades igenom på onsdagskvällen och den sittande majoriteten fick ta till ordförandes utslagsröst för att det inte skulle bli ett maktskifte i Nora kommun.
- Det är tråkigt att det ska behöva bli så här, kommenterar kommunstyrelsens ordförande Tom Rymoen (M) direkt efter mötet.

Annons

Det råder inte direkt politisk stabilitet i Nora för tillfället. Kristdemokraterna är ett splittrat parti och den sittande majoritetens tråd är skör som silke. Med minsta möjliga marginal kan nu Tom Rymoens sexpartimajoritet styra vidare – åtminstone fram till nästa sammanträde i kommunstyrelsen. Då ska nämligen ny ordförande till kommunfullmäktige väljas och om styrkeförhållandena kvarstår kommer lotten att avgöra om det blir maktskifte eller inte. Detta under förutsättning att Socialdemokraterna och Vänstern väljer att ha en kandidat till ordförandeposten.

-Den frågan ska vi ta beslut i den 21 januari, säger Socialdemokraternas ordförande Svenerik Nykvist. Vi trodde att den frågan skulle ha varit uppe redan på förra sammanträdet och då hade vi en kandidat, så det är väl en liten fingervisning på hur vi ställer oss.

Debatten i såväl kommunstyrelsen som i kommunfullmäktige handlade mindre om besparingar och pengar än om makt. Tom Rymoen har uppenbarligen grävt ned stridsyxan gentemot Norapartiet och bortsett från Kristdemokraterna visade samverkanspartierna upp en enad front. Under förmiddagens sammanträde i kommunstyrelsen begärde majoriteten en överläggningspaus och efter bara någon minut ersattes Anna Magnusson (KD) av partibrodern John Sundell. Detta var signalen för att majoritetspartierna enats om ett budgetförslag och att KD:s eget förslag alltså var kasserat.

Vid omröstningen i kommunfullmäktige blev framför allt sprickan i KD tydlig, då Anna Magnusson röstade med Socialdemokraternas och Vänsterns budget och John Sundell röstade med majoritetens.

Mer läsning

Annons