Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kommunchefen tände Eva

Eva är tänd – det såg kommunchefen Jan Norlund till. OK Milans kolmila som klubben döpt till Eva ska nu kola drygt en vecka och vaktas dygnet runt av eldsjälarna i orienteringsklubben.

Annons
Tänd. Milan tänd och igång. Drygt en vecka räknar de kunniga med att kolningen tar.

PERSHYTTAN. Att det går så mycket snabbare i år än det brukar beror dels på att veden är torr och fin och att Eva ska bli en så kallad skorstensmila. Det berättar Sigurd Hallor och Hans-Erik Johansson, två av de mycket milkunniga som har hand om kolningen. Ett skorstensrör ska köras in i sidan på henne, förklarar Hans-Erik.

Det kom många besökare till milan bakom restaurangvagnen i Pershyttan. Förutom själva tändning och sång och musik av Roine Lindström var det förstås kolbullarna som drog.– Jag vet inte hur många kolbullar vi stekt, jag har tappat räkningen. Men vi har gjort av med 20 liter smet och tio kilo fläsk, och det kommer att gå åt det dubbla, förklarar Eva Korkeakoski med stekspaden i högsta hugg.

Det är OK Milans tionde mila, och sjunde på den här platsen. Kurt Nataelsson från Gyttorp missar inte det här, han är stadig besökare varje gång. Och han har som tioåring själv upplevt kolningen på riktigt.

– När jag var grabb kolade min far och hans bröder, det var i början på 50-talet norr om Lycksele. Det är suveränt att de håller liv i den här traditionen. Det är otroligt bra, en stor eloge till klubben.

Kolarkoja. Det blir nattvakt dygnet runt i kolarkojan. Suveränt att de håller igång den här traditionen tycker Kurt Natanaelsson.
Fullt upp. Eva Korkeakoski, Britt-Marie Eklöf, Barbro Persson och Inga Holmström i OK Milan jobbar för högtryck med kolbullarna.
Sänka elden. Nu ska elden säknar ned i ett hål milan, det ordnar Sigurd Hallor med kommunchefen Jan Norlund.
Bort, längtande vekhet ur sotiga bröst. Vik, bekymmer ur snöhöljda bo... Roine Lindström

Mer läsning