Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kommunen ber föräldrar ansöka

Skolpolitikerna uppmanar föräldrar som har behov av barnomsorg på kvällar och nätter att formellt ansöka om detta. Utan ansökningarna ser inte politikerna behovet.

Annons

– Hur ser det egentligen ut med behovet av nattis och annan barnomsorg på obekväma tider?

Den frågan ställer Anna Magnusson (KD) i barn- och utbildningsnämnden, efter att föräldrar i NA uttryckt behov av barnomsorg vid arbete på obekväm tid. Förvaltningschef Richard Linder svarar att det bara är en förälder som formellt ansökt om detta, ytterligare någon har hört sig för om möjligheterna.

– Det känns som att det borde finnas en efterfrågan, med tanke på de stora arbetsgivarna inom industrin och vården där många jobbar skift. Det räcker ju med att jobba inom handeln för att man ska ha behov på tider då vi i dag inte erbjuder barnomsorg, säger Gabrielle Peteri (FP).

Ulf Carlsson (S) som jobbar fackligt inom IF Metall vittnar om att småbarnsföräldrar i industrin får allt svårare att anpassa sina arbetstider.

–  Det har blivit mycket svårare att byta skift och ta ut komp de sista timmarna på kvällen än det var tidigare. Arbetsgivaren slimmar sin organisation, företaget ska bli effektivare och medarbetarna producera mer, säger han.

Flera politiker säger att det vore intressant att veta vilket behov som finns, men förvaltningschefen tycker att det är svårt att mäta.

– Vi gjorde en undersökning 2002, då fanns inget behov alls. På ett tidigare jobb i Mariestad startade vi ett nattis. Min erfarenhet därifrån är att det kostade väldigt mycket, krävde mycket personal och att föräldrarna använde andra lösningar så långt de kunde och bara hade behov av nattis ibland, säger Richard Linder.

– Vi får fortsätta diskutera och se om vi kan inventera behovet. Men tills vidare är det bra om de föräldrar som har behov lämnar in en formell ansökan, så att behovet registreras, säger nämndordförande Solveig Oscarsson (S).

Mer läsning

Annons