Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Konstverken möts i timmerhuset

I dag, lördag, är det vernissage i Skrekarhyttan. De två konstnärerna Eva Bratt och Monika Funck ställer ut sina målningar respektive teckningar och skulpturer i det gamla timmerhuset, Galleri Skrekarhyttan.

Annons

Monika Funck är mest känd för Noraborna som dotter till konstnärsparet Funck som länge hade ett galleri i Nora. När sedan Monikas pappa dog för 20 år sedan, kände hon att det var dags att ta steget och bli konstnär på heltid.

– Jag kände att jag ville ta till vara på tiden och ägna mig åt konsten professionellt, säger Monika som förutom att göra skulpturer, också tecknar och målar, gärna på återvunnet material.

Monika berättar att hon ser all den konst hon skapar som en form av berättelser.

– Det är ett ständigt pågående arbete, och en utställning blir bara ett avbrott för skapandet av berättelsen. När jag ställer ut sätter jag ihop skulpturerna till en ny berättelse och det gör att jag kan komma vidare i mitt arbete.

Även Eva Bratt, som nu målar mycket i olja, instämmer i att arbetet med en tavla kan pågå hur länge som helst, egentligen.

– Ja, flera år ibland! Man målar ju inte hela tiden på en tavla, utan det är när man låter den vila som man ser vad som behöver ändras. Mycket handlar om att titta på tavlan, menar Eva.

Hon menar att hon är en så kallad ”övermålare” och säger att hon har svårt att bli nöjd.

”Funkar tillsammans”– Men någon gång måste man ju säga att det är okej. Som på en utställning – allt här tycker jag inte är hellyckat, men det kanske funkar tillsammans.

Det gamla timmerhuset har kommit till liv genom konsten. De gamla väggarna pryds nu av färgglada landskap och ljusa skulpturer. Trots att de två konstnärerna inte träffats innan eller sett varandras konstverk, så fungerar de båda konstnärernas verk fint ihop.

– Vi har skickat bilder till varandra och när jag såg Evas färggranna målningar bestämde jag mig för att bara ta ljusa skulpturer, säger Monika vars skulpturer är gjorda av kalksten från Gotland och marmor från Katarr i Italien.

Nya bekantskaperBirgitta Borg, som driver galleriet, berättar att de varje år har två konstnärer som ställer ut ihop. En gång har det varit äkta makar som ställt ut, men ofta är det konstnärer som aldrig träffat varandra innan.

– Det är spännande att se hur de diskuterar när de möts och hur deras konstverk passar ihop, säger hon.

Birgitta Borg berättar att de också har ungdomsutställningar. I år är det Rickard Frentz som kommer att ställa ut sina datorbilder, som ska vara något utöver det vanliga.

Till 28 augustiGalleri Skrekarhyttan har vernissage i dag klockan 14 till 17, och utställningen kommer att pågå fram till 28 augusti.

Monika Funck och Eva Bratt ställer ut för första gången tillsammans.
Utställningen Två temperament visar konst i form av målningar, skulpturer och teckningar.

Mer läsning

Annons