Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Körförbud för Plaskus

Lagom när den första riktiga turistvågen till Nora väntas har en av stadens ikoner tillfälligt släckts. Turistbåten Plaskus, som går mellan strandpromenaden och Alntorps ö, har nämligen fått körförbud.

Annons
Stoppad. Plaskus ligger förtöjd till dess körförbudet är ordnat och någon trafik över till Alntorps ö får inte äga rum.

– Jag tror inte att trafiken kommer i gång före midsommar, säger Anders Andersson, båtentreprenör på Plaskus.

”Tillfälligt stängt lördag och söndag på grund av tekniskt problem”. Det budskapet mötte tilltänkta resenärer under helgen och även under måndagen. Plaskus låg tryggt förtöjd vid bryggan och kommer så att göra till dess Sjöfartsverket gett sitt godkännande för trafik.

– Det är en del som måste åtgärdas, säger Anders Andersson. Det handlar om en del lampor både invändigt och utvändigt samt en del med radiotrafiken.

Det var i torsdags som Sjöfartsverket besiktade turistbåten Plaskus och därefter beslutade att man inte fick köra vidare.

– Det är ju bråttom, säger Andersson. Nora kommun står som ägare och redare men jag vet inte vem jag ska prata med.

Plaskus öde har hamnat på kommunstrategen Inger Multanens skrivbord, och för henne är problematiken helt ny.

– Jag har fått en inspektionsrapport som jag inte hunnit läsa än, säger hon. Det enda jag vet är att Plaskus fått en del anmärkningar som måste åtgärdas.

Ska försöka få hjälp

Inte heller Inger Multanen vet vem som egentligen äger Plaskus, men hon inser vikten av att trafiken återupptas så snart som möjligt.

– Det här är ju jättetråkigt, säger hon. Jag ska läsa rapporten och försöka få hjälp med att åtgärda det som måste göras. Med tanke på årstiden är det ju väldigt bråttom.

Tills vidare ligger alltså Plaskus förankrad vid bryggan. Om det blir någon turisttrafik till midsommar kan ingen svara på.

Mer läsning

Annons