Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kortfilm på sommarlov kan öppna dörrar

Kortfilmen ”Mångubben” Kan bli William Nordqvists väg in i filmens värld.– Detta är en borrmaskin som jag har konstruerat för att ta mig in i branschen.

Annons
Tystnad, tagning. William Nordqvist filmar samtidigt som han regisserar skådespelare Ronja Rudenvall. Erik Karlsson sköter ljudet.

– Tyst i huset. Kameran rullar.

Sommaren närmar sig sitt slut. I en liten sommarstuga i Kallernäs sitter fyra ungdomar knäpptysta runt ett köksbord. I rummet bredvid spelas kortfilmen ”Mångubben” in, ett familjedrama som regissören William Nordqvist planerar att visa på filmfestivaler nästa år.

– Jag vill använda den här filmen till att få in pengar till mitt nästa projekt, en vikingafilm, säger 18-åriga Norakillen William.

När han tog studenten från estetiska programmet på Lindeskolan i våras rekommenderade hans lärare Lars-Öivind Knutsen honom att dra i gång ett lite större filmprojekt. William skrev grundmanuset och kontaktade sedan lokala ungdomar som han tycker är duktiga skådespelare. Totalt är ett 20-tal personer engagerade i filmprojektet, bland annat som ljudtekniker, skådespelare, sminkös, manusförfattare och musiker.

– Detta är som vilken hobby som helst. Jag gör detta i stället för att exempelvis spela fotboll, säger skådespelare Tom Ernestål.

– Jag ser detta som en bra erfarenhet. Jag har glidit in i teatern mer och mer, konstaterar skådespelare Eliana Eldsfors.

God stämning. Eliana Eldsfors blir sminkad av Alva Wirsén Holm innan hon ska filma nästa scen. Närmast sitter Ronja Rudenvall, yngst i gänget med sina elva år.

Mer läsning

Annons