Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kräver bygglov för att godkänna ansökan

På tisdag skulle Noras skolpolitiker ha tagit ställning till Solbergas ansökan om att starta privat förskola. Men nu vill förvaltningen inte att ärendet prövas förrän bygglovet är klart.

Annons
Maria-Pia Karlsson, vd Solberga.

Låt Solbergas ansökan vila tills ett bygglov finns klart, och ta fram rutiner för hur sådana här ansökningar ska hanteras i fortsättningen. Det är två förslag till beslut i barn- och ungdomsutskottet i Nora på tisdag.

– Vi behöver ett bygglov för att kunna pröva deras ansökan fullt ut, säger skolchef Henric Lundberg.

Förvaltningen har att pröva bland annat Solbergas pedagogiska upplägg, bemanning, ledarskap samt ekonomiska och lokalmässiga förutsättningar. Många delar i prövningen är redan klara, men hur förvaltningen bedömt dem vill Henric Lundberg inte ge besked om förrän helheten är klar.

– Mycket handlar om den inre och yttre miljön, och ombyggnationerna där påverkar i sin tur även hyresposten i budgeten.

För Solberga förskolor känns det som att Nora stänger dörren helt nu.

– Vi får väl se vad politikerna säger. Vi hade ju önskat att de sa ja till vår ansökan, under förutsättning att vi får bygglov, säger Maria-Pia Karlsson vd på Solberga förskolor.

– Nu hamnar vi i ett moment22, för när vi söker bygglov vill BMB veta vad för verksamhet som ska bedrivas och den får inte godkänt utan ett bygglov.

Maria-Pia Karlsson är kritisk till att det tagit Nora kommun tre månader att komma fram till det här.

– Varför sa de inte det från början? Det här tar väldigt mycket energi. Vi vill bara göra en jättebra förskola för de 40–45 barn som står i kö. Vi blir ledsna över hur vår ansökan har hanterats, men än har vi inte gett upp.

Henric Lundberg erkänner att kommunen brustit i hur ärendet hanterats.

– Vi har inga riktlinjer för detta. Men nu ber jag om ett uppdrag att ta fram det. Det finns bra förlagor från andra kommuner att utgå från, så jag hoppas att vi ska ha det arbetet klart tidigt i höst.

Oppositionsrådet Helena Vilhelmsson, C, är kritisk till hanteringen av Solbergas ansökan. På tisdag kommer hon yrka på att företagets ansökan godkänns under förutsättning att bygglov ges.

– Jag tycker att det visar på en besvärande brist på beslutsförmåga hos både förvaltning och majoritet när det tar tre månader att komma fram till det här, säger hon.

Men barn- och ungdomsutskottets ordförande Camilla Andersson Larsson, V, vill se en komplett ansökan med ett färdigt bygglov innan hon tar ställning till Solbergas ansökan.

– Det här är en stor fråga, med en kostnad på fyra miljoner. Vi har inte fyra extra miljoner, utan de ska tas ur vår verksamhet. Jag tycker man ska ha respekt för vilken påverkan det här beslutet får för våra förskolor och därför tycker jag att vi kan kräva ett bra underlag.

Mer läsning

Annons