Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kristina älskar sitt jobb inom äldreomsorgen

Hon bytte jobb för att kunna påverka äldreomsorgen till det bättre.– Jag älskar mitt jobb, säger Kristina Wahlstedt, enhetschef på Hagby ängar.

Annons
Kristina Wahlstedt (närmast) är enhetschef på Hagby ängar, i Nora. Hon berättar att arbetet som enhetschef bitvis kan vara väldigt svårt eftersom hon hamnar mitt emellan Hagby ängars personal och de politiska besluten, exempelvis måste hon förhålla sig till sin ålagda budget. Här är hon tillsammans med kollegerna Anna Andersson och Lisbeth Jansson.

Sedan 2009 arbetar Kristina Wahlstedt som enhetschef inom äldreomsorgen i Nora. 2012 började hon på Hagby ängar, en tjänst som hon trivs mycket bra med.

– Jag känner mig lycklig när jag går till jobbet, säger Kristina.

Hon är född och uppvuxen i Stockholm men flyttade till Örebro i tjugoårsåldern för att utbilda sig till arbetsterapeut. 1981 flyttade Kristina till Nora för att arbeta som arbetsterapeut på vårdcentralen.

När tjänsten som enhetschef inom äldreomsorgen dök upp kände Kristina att det vore spännande att göra någonting nytt och sökte jobbet.

– Jag hade läst mycket elände om äldreomsorgen och kände att jag ville vara med och påverka den till det bättre, säger Kristina.

Hennes grundtanke är att äldreomsorgen ska vara så bra att de som arbetar inom den ska vilja flytta till ett boende själva i framtiden.

– Vi har chans att forma detta nu, så som vi själva skulle vilja ha det.

Ett sätt att göra äldreomsorgen bättre är att se individen och vad denne tyckte om att göra tidigare i livet, berättar Kristina.

– Vi har ett jätteansvar att förgylla människors sista tid, konstaterar hon.

Tillsammans med personalen på Hagby ängar vill Kristina ge de boende mer än den dagliga omsorgen. Exempelvis anordnas bilutflykter där personalen har frågat de boende vart de är intresserade att åka.

– En del kanske vill åka till sina hemtrakter och titta, exempelvis till Pershyttan. Andra vill se nybyggnationer i Nora, som nya bussterminalen och glasstorget.

Kristina berättar att personalen kommer med mycket förslag för hur de kan göra det lilla extra för brukarna.

– Som personal känner man sig nöjd och glad när brukarna är nöjda och glada.

Vissa dagar är personalstyrkan förstärkt så att de kan genomföra aktiviteter och andra dagar är personalantalet några färre och då hinns bara det dagliga med, berättar Kristina.

– Hagby ängars personal är väldigt entusiastiska och lätta att engagera. Det är en förmån att få arbeta med dem, säger hon.

Just nu går mycket tid till att förbereda en stor fest i Folkets park med livemusik i maj. Alla boende på Hagby ängar med anhöriga, kommunens pensionärsorganisationer samt de boende på Tullbacken är inbjudna.

– Personalen sprudlar verkligen av idéer.

Kristina konstaterar att det är viktigt att personalen trivs på jobbet och tycker att det är roligt att gå dit.

– Vi har ett värdefullt jobb. Alla inom äldreomsorgen ska sträcka på sig, säger hon.

Kristina älskar sitt arbete som enhetschef på Hagby ängar.

Kristina Wahlstedt

Bor: Jag bor själv med min labrador Lovis i ett underbart vackert hus på andra sidan Nora sjön.

Familj: Jag har två barn och två barnbarn. Elisabeth i Norrtälje med dottern Stina, två år, och Henrik i Nora med sonen William, fyra månader.

Ålder: 59 år.

Fritidsintressen: Jag promenerar mycket med hunden och träffar barnbarnen så ofta som jag kan. Under hösten ägnade jag mycket fritid åt studier, jag läser en ledarskapsutbildning.

Mer läsning

Annons