Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kritik mot kommunens agerande

Solbergas förskoleansökan läggs på is i väntan på ett godkänt bygglov. Hanteringen får kritik både av företaget och av den politiska oppositionen.

Annons
Helena Vilhelmsson, C.

Barn- och ungdomsutskottet röstade på tisdagen igenom bildningschefens förslag om att inte ta ställning till Solberga förskolors ansökan om en etablering på Sunnanlid i Nora. Den politiska oppositionen reserverade sig mot beslutet och önskade i stället att företagets ansökan om att få starta en privat förskola skulle godkännas.

– Jag är kritisk till den här hanteringen. Jag anser till exempel att det är direkt felaktigt att påstå att företagets budget påverkas av bygglovet. Deras hyra är kontrakterad och klar, och hyresvärden har åtagit sig att genomföra det som BMB kräver av dem, säger oppositionsråd Helena Vilhelmsson, C.

Men hennes största kritik gäller lagrummet.

– Det står ingenstans i skollagen eller hos skolverket att ansökan måste innehålla ett färdigt bygglov. Vi har att pröva den här ansökan på samma grunder som skolinspektionen årligen prövar mängder av friskoleansökningar. Där krävs inga bygglov. Däremot skriver man ofta in att det ska göras en etableringskontroll innan verksamheten startar så att alla tillstånd finns då.

Helena Vilhelmsson menar att Nora kommun inte hade haft någonting att förlora på att göra på det sättet i den här frågan.

Det var också ett sådan agerande som Solberga hoppades på .

– Nu måste vi landa lite och fundera över hur vi ska gå vidare, säger vd Maria-Pia Karlsson.

– Det känns tråkigt att vi möter ett sådant motstånd. Vi ser en efterfrågan i Nora och vi kommer att etablera oss där, men det ser ut att ta längre tid än vi hade hoppats.

Barn- och ungdomsutskottets ordförande Camilla Andersson Larsson, V, anser fortfarande att ett bygglov krävs för att ansökan ska vara komplett och kunna hanteras.

– Kommunen har ett stort ansvar när det gäller privata förskolor. Det är vi som ska se till att de uppfyller alla krav. Det måste vi ha respekt för, säger hon.

De fyra miljoner kronor som den privata förskolan skulle få i barnpeng är inte någon merkostnad för kommunen, utan pengar som följer med barnen. Men Camilla Andersson Larsson anser att den här summan har stor påverkan på kommunens egna förskolor.

– Vi måste anpassa vår verksamhet efter Solbergas, och för oss skulle det betyda att vi tvingas göra oss av med både lokaler och personal, säger hon.

När det gäller dem som står i förskolekön till hösten vill Camilla Andersson Larsson ge lugnande besked.

– Eftersom kullen med barn som fyller ett år nu är mindre än normalt räknar vi med att kunna erbjuda förskoleplats åt alla som sökt.

Mer läsning

Annons