Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kritik mot svagt överskott i budget

För litet beräknat överskott och för otydlig presentation av satsningarna. Det var de huvudsakliga invändningarna mot majoritetens förslag till budget som kommunstyrelsen klubbade vidare till fullmäktige att besluta omi december.

Annons

Som NA berättade i tisdags finns pengar avsatta i majoritetens budgetförslag till bland annat två nya förskoleavdelningar och en missbruksenhet som ska byggas upp.

Helena Vilhelmsson (C) ifrågasatte finansieringen.

– Ni säger att det är en budget utan satsningar, men jag tycker den är full av satsningar. Men det står inget om hur de ska finansieras. Hur vet ni att ni har finansiering för år två och tre, frågade hon.

Finansieringen bygger på prognoser om ökade skatteintäkter som Sveriges kommuner och landsting, SKL, räknat ut, påpekade majoriteten.

Det var skatteprognoser som Rutger Ahlbeck (NP) tyckte verkade alltför optimistiska och ifrågasatte rimligheten i.

– Jag är förvånad att Helena Vilhelmsson ställer frågan, svarade Tom Rymoen (M). Finansieringen framgår väldigt tydligt. Under de år jag har varit aktiv i politiken har jag aldrig varit med om att vi fått skatteprognoser som senare visat sig vara negativa. SKL brukar ha både hängslen och livrem, mot bakgrund av de känner jag mig trygg. Historiskt har det aldrig blivit sämre än prognoserna, snarare bättre. SKL ligger alltid i underkant, sa han.

Majoritetens budgetförslag innebär ett beräknat resultat på 626 000 kronor.

– Jag säger inte att satsningarna är fel, men det är fel att man inte tittat på strukturella besparingar samtidigt, sa Helena Vilhelmsson (C). Vi behöver göra 10 miljoner plus år 2 och 3. Jag tycker inte att ni levererar när ni presenterar en sådan här budget.

Också Camilla Andersson Larsson (V) saknade besparingsförslag.

– Kan vi spara på onödiga kostnader så tycker jag att vi ska göra det, inte släppa det bara för att budgeten går ihop, sa hon.

Tom Rymoen (M) sa sig vara stolt över förslaget som innebär att man inte tvingas till vare sig skattehöjningar eller neddragningar för att få kalkylen att gå ihop.

Men Helena Vilhelmsson (C) tyckte inte att det kunde kallas god ekonomisk hushållning.

– Överskottet är inte tillräckligt stort, det är där min kritik ligger, sa hon.

– Vi klarar de finansiella mål vi antagit i fullmäktige, replikerade Svenerik Nykvist (S).

Efter dryga timmens diskussioner klubbade majoriteten i kommunstyrelsen (S+M) vidare förslaget till kommunfullmäktige.

Flera ledamöter tyckte det var snårigt att tyda budgeten. När förslaget klubbades så var det med tillägget att satsningarna skulle presenteras tydligare för kommunfullmäktiges ledamöter som nu ska ta ställning till förslaget.

Några alternativa budgetförslag presenterades inte under sammanträdet, men både centern och vänstern utlovade egna budgetförslag för kommunfullmäktige att ta ställning till den 11 december då budgeten för 2014 slutgiltigt ska slås fast.

Mer läsning

Annons