Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kultur för alla i Noranatt

Musik, dans, poesi, scen, installation... Nattmörkret hyste under lördagen en mängd olika kulturuttryck i Nora. Det gjorde gott för både öga, öra, tunga och själ.

Annons
Det doftade gott från församlinghemmet. Här serverades mat från många olika länder, och Seror Sam och Layla Wadi såg till att maten kom på plats.

Redan innan mörkrets inbrott smygstartade Noranatt med att några av NBV:s duktiga pianoelever visade vad de kunde i konserten ”Blinka lilla stjärna” i Godtemplaregården. Under ledning av läraren Stella Ermalaeva, uppträdde även de elever som bara gått några få lektioner. Och Stella framhöll vikten av att öva ofta - för att kunna framträda ofta. Alla kan om man vill.

Så blåstes hela arrangemanget igång. Med en ståtlig salut invigde Claes Strömblad, Håkan Nyqvist och Thomas Jonsergård kvällen vid kyrkvallen. Kersti Esselwall Smårs sjöng och en talkör från Nora Amatörteatersällskap välkomnade kvällens gäster. I ett av träden, intill invigningen vajade en installation i ljus, plast och tyg, iscensatt med ljudslinga. Det var Kajsa Forsberg och Eva Erbenius installation ”Identitet”. Orden ”hej” och ”hur mår du” gestaltades.

De allra minsta fick hjälpa kulturpedagogerna på biblioteket att hitta en förlorad örn, som varken fanns runt hörnet eller i örngottet. Karlsängsskolan fylldes av musik och dans i en stor kulturexplosion, med flera hundra gäster på plats. Teaterföreställningar och hantverksutställningar gick omlott, och det var svårt att hinna med allt.

– En fantastisk kväll. Jag har lyssnat på jazz och hört norabornas egna dikter bli upplästa. Jag menar, hur ofta är jag i Nora en lördagskväll klockan elva och har så här trevligt? funderade besökaren John Wagner, som avrundade kvällen med en skål linssoppa i biblioteket.

I församlingshemmet ordnades en dräktuppvisning och frösamlingsassistent Eva Marcusson ställde frågor om dräkterna. Mahtab Hosseini berättade om sin dräkt från Afghanistan.
En kaskad av färger blev det när folkdräktsuppvisning ordnades på församlingshemmet. Här fanns dräkter från bland annat Eritrea, Finland, Sverige och Afghanistan.
Mariaana Saarimäkis utställning handlade om kaffepannor. Den här ihoptryckta kaffepannan gestaltade kaffepannornas lie de parade.
En fika fanns det också tid för. Ulrika Eriksson hade bakat färgglada macroner.
I nystartade musikskolan musikbryggeriet trängde elever, lärare och publik ihop sig för konsert. Läraren David Strenge och eleverna Leo Couskan och Leo Sandelin framförde låten
OBS, BESKÄR GÄRNA DENNA BILD!Katarina Andreassons elfiol och Björn J:son Linds synteziser mötte akustiken i Nora kyrka. Konserten hette Islossning i Noranatt.
Barnen på förskolan Lingården har gjort installationer på temat mat. Det här lustiga tornet var en av dem.
Glaskonstnären Monica Domert, verksam i Strömbergshyttan, ställde ut unika glaspjäser i Sandbergs Bosättning. Den här går under namnet Elips.
John Wagner, Ann-Charlotte Linton och Steven Linton kopplar av framåt natten på biblioteket. De har hunnit med att höra flera band spela på Nora teater och jazzmusik och lokal poesi på biblioteket. En fantastisk kväll, summerar de över linssoppan.

Mer läsning

Annons