Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kulturens nytta ska undersökas

Finns det nån samhällsekonomisk nytta med kulturen i de fyra Bergslagskommunerna? Hur ser den i så fall ut? Nu tar Nora initiativ till en studie om saken – på förslag från de borgerliga partierna.

Annons

Visst går det att mäta de samhällsekonomiska värdena med kulturen i en kommun eller region, menar Birgitta Borg (FP), Gabrielle Peteri (FP), Eva Turesson (M) och Bert Parsmo (KD). Det går att värdera det till synes ovärderliga, påpekar de. Så de har lagt en motion om att Nora ihop med Hällefors, Lindesberg och Ljusnarsberg ska göra en samhällsekonomisk analys över kulturen i regionen.

Nu har kommunfullmäktige i Nora enhälligt sagt ja till motionen.

Utredningen kommer att ske under 2011. Där ingår att inventera kulturverksamheten och visa hur många personer inom den kreativa näringen som flyttar till kommunerna. Likaså hur kulturföretagandet ser ut och har utvecklats över tid. En del är att utröna vilken betydelse de kreativa näringarna har för sysselsättning, företagande, inflyttning, medborgarnas trivsel och identitet och inte minst besöksnäringen.

Projektet kommer att kosta 300 000 kronor. Regionförbundet är tänkt att stå för hälften och de fyra kommunerna för resten. Av de 300 000 kronorna kommer 150 000 kronor att gå till utredararvode, 70 000 till tryckningen av 100 populärversioner av rapporten, och 80 000 till delrapporter, möten och seminarium.

Det är ovanligt att den borgerliga oppositionen får bifall för sina motioner i kommunfullmäktige. Så Gabrielle Peteri (FP) var mycket nöjd när fullmäktige i onsdags ställde sig bakom motionen.

– Jag vill tacka för bifallet, jag ser det som jättepositivt att utreda samhällsekonomin med kulturen och analysera den.

Mer läsning

Annons