Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kulturhistoria på hjul

Med alla gamla byggnader andas Bryggeriområdet både historia och kultur. Men varje söndag är det kulturhistoria på hjul. För då samlas entusiasterna där med sina veteranfordon.

Annons
Träff. Varje söndag samlas ett gäng entusiaster har har motornostalgiska träffar vid Bryggeriet.

De är en grupp Norabor som fikar, umgås och har trevligt ihop, alla med samma intresse: veteranare. De flesta har amerikanska bilar, men också mopeder, veterantraktorer och andra fordon. Alla är välkomna.

– Bara det rullar, säger Roland Wennerström som med Annie Wennerström glider fram i en himmelsblåa Chevrolet Impala cabriolet från 1960.

Gunwor Thorén Heinemann och Ronnie Heinemann har en grönglänsande Buick från 1958, men åker den här söndagen veteranmoped. Detsamma gör Kjell och Gun Hamdahl från Ås som har en likadan bil hemma i garaget. Kent Alfredsson från Nora har fått ett återfall. Nyligen köpte han en stor USA-bil, Oldsmobile Super 88, år 1959.

– Jag hade letat länge, det kändes som det var rätt i tiden, säger han.

Han har inte haft nån amerikanare på 20 år.

– Men nu när barnen vuxit upp kan man kosta på sig sin egen hobby.

Norabon Niklas Johansson är med för första gången. Han fick tipset, tyckte det verkade kul och åkte hit. Bilen, en Dodge Dart 440 från 1962, var på sin tid en av de allra första ”muskelbilarna” som kom i USA, förklarar han.

– Det finns bara ett tjugotal såna här bilar i landet.

En 50-talsamerikanare kostar minst 150 000 kronor om den är i bra skick, berättar Kent. Å andra sidan är värdeminskningen obefintlig. Tvärtom har priserna gått upp. Det vet Laila och Håkan Hedberg som haft sin Ford Crown Victoria från 1955 i 40 år. Tjusningen är skönheten och motormullret tycker de,

– De kommer från en tid då de verkligen kunde bygga bilar med personlighet, i dag ser alla bilar likadana. Sen kan man ju inte meka nåt själv med dagens bilar, men med en sån här är det inga konstigheter, säger Håkan.

De motornostalgiska träffarna på Bryggeriet pågår hela sommaren varje söndag kl 15-18. Ibland åker de också på utflykter och andra träffar.

FIn detalj. Kombinerad sökarlykta och backspegel. Håkan och Laila Hedberg från Bergsän i Gyttorp har sin Ford Crown Victoria 1955 i 40 år.
Motorkoll. Niklas Johansson är med för första gången, och visar gärna Kent Alfredsson vad som finns under huven på sin Dodge Dart 440 från 1962.

Mer läsning

Annons