Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kulturskolan lagd på is

Det blir ingen kulturskolestart – i alla fall inte nu – på grund av kommunens kärva ekonomi. De styrande skolpolitikerna har fryst kulturskolan till 18 oktober för att då ta beslut om kulturskolans framtid.

Annons

Kulturskolan skulle ha kört i gång den här veckan. Allt är klart med 128 anmälda elever, pedagoger, lokaler och instrument, berättar Kajsa Grebäck som tillsammans med Anders Wallén är kulturskolesamordnare och lagt ned ett jättejobb på att få ihop en kulturskola. Men plötsligt kom beskedet från barn- och utbildningsnämndens beredningsmöte att kulturskolan ska frysas.

– Det är ju jättetråkigt för alla barn och ungdomar som trodde att de skulle få börja den här veckan och nu inte ens vet om det kommer att bli något, förklarar Kajsa.

Eleverna har fått brev hem om att kulturskolan är fryst fram till 18 oktober då barn- och utbildningsnämnden ska ta ett nytt beslut om det blir någon kulturskola eller inte.

Bakom ligger kommunens dåliga ekonomi. Barn- och utbildningsnämnden måste i första hand hitta pengar till de lagstadgade kärnverksamheterna, och först om det sedan finns några pengar över kan det bli en kulturskolestart.

– Men då är kulturskolan prioriterad, menar Anna Magnusson (KD), barn- och utbildningsnämndens ordförande.

Så det ser mörkt ut för kulturskolan?– Nej, det ser inte mörkt ut.

Så det blir en start?

– Det kan jag inte säga, vi funderar nu och ska leta pengar, men tills vidare är det fryst.

Till nämndmötet 18 oktober ska det finnas ett förslag klart för politikerna att ta ställning till, något förvaltningen jobbar på.

– Vi vill ta ansvar för budgeten och veta att vi har pengar till kärnverksamheten i första hand.

Och om det inte blir några pengar över till kulturskola?– Då tar vi det då.

Mer läsning

Annons